Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Το πολύ κρέας επιταχύνει την εμμηνόρροια

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η πλούσια σε διατροφή κρέας από την ηλικία των 3 και 7 ετών, συσχετίζεται άμεσα με την πρόωρη έναρξη της περιόδου των κοριτσιών, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη, ωθώντας τον οργανισμό σε μία πρόωρη εφηβεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν η δρ. Άϊμοτζεν Ρότζερς του πανεπιστημίου του Μπράιτον (που παρουσιάστηκε στο περιοδικό για θέματα διατροφής και δημόσιας υγείας, "Public Health Nutrition"), η μεγάλη κατανάλωση κρέατος στις ηλικίες των τριών ετών (πάνω από οκτώ μερίδες κρέατος την εβδομάδα) και των επτά ετών (12 μερίδες κρέατος την εβδομάδα) επιταχύνει τη διαδικασία της εμμηνόρροιας.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες σύγκριναν τη διατροφή περισσότερων των 3.000 12χρονων κοριτσιών.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στα επτάχρονα κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας, υπάρχει 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν περίοδο μέχρι τα 12 χρόνια τους, σε σχέση με όσα κορίτσια τρώνε λίγο κρέας.
Αυτό φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το βάρος του κοριτσιού, αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα βαρύτερα κορίτσια τείνουν να έχουν περίοδο νωρίτερα.
Η πρόωρη έναρξη της περιόδου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ίσως επειδή αυτές οι γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών οιστρογόνων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Όμως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δε χρειάζεται να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες ενός κοριτσιού.
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πλούσια σε κρέας διατροφή προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη.
Σύμφωνα με τη δρα Ρότζερς, "το κρέας αποτελεί καλή πηγή ψευδαργύρου και σιδήρου, που χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη. Μια πλούσια σε κρέας δίαιτα μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί τις κατάλληλες διατροφικές συνθήκες για μια επιτυχή εγκυμοσύνη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: