Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Γιατί εξαφανίστηκαν οι μεγάλοι γορίλες στην αρχαία Ευρώπη;

Στο ερώτημα αυτό επιχείρησε να απαντήσει μία ομάδα ερευνητών, από το πανεπιστήμιο Κλοντ Μπερνάρ Λιόν 1 με επικεφαλής τον Ζιλντάς Μερσερόν.
Για να το πετύχουν, μελέτησαν απολιθώματα δοντιών από αντιλόπες τα οποία βρέθηκαν στην Ευρώπη σε περιοχές όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Γερμανία και χρονολογούνται από την Ύστερη Μειόκαινο εποχή.
Οι επιστήμονες έκαναν εκτιμήσεις για τις μεταβολές του περιβάλλοντος, αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες των αντιλοπών. Αναλύοντας τα ίχνη πάνω στα απολιθωμένα δόντια τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιλόπες αρχικά ζούσαν μαζί με τους μεγάλους πιθήκους στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Ευρώπη.
Αυτό που βρήκαν είναι ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών, οι τεράστιες εκτάσεις των αρχαίων ευρωπαϊκών δασών, αντικαταστάθηκαν από λιβάδια και οι μεγαλόσωμοι πίθηκοι από μαϊμούδες. Αυτό έγινε σταδιακά, ξεκινώντας πριν από περίπου εννέα εκατομμύρια χρόνια και διήρκησε για χιλιάδες χρόνια.
Σιγά σιγά οι μεγάλοι πίθηκοι αργά εξαφανίστηκαν από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, αφήνοντας στην θέση τους ένα συγγενικό είδος μαϊμούδων, τους λεγόμενους Μεσοπιθήκους.
Οι αρχαίοι συγγενείς των γοριλών και των χιμπατζήδων κατάφεραν να επιβιώσουν στην Αφρική και την Ασία, ακριβώς επειδή εκεί οι αλλαγές στο περιβάλλον δεν ήταν τόσο σημαντικές.
Οι επιστήμονες πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι και σήμερα ο αριθμός των πιθήκων έχει μειωθεί επικίνδυνα. Μόνο που τώρα δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή αλλά ο άνθρωπος! Το παράνομο κυνήγι πιθήκων σε συνδιασμό με την η καταστροφή των δασών, οδηγούν πολλά είδη πιθήκων στη εξαφάνιση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: