Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Τα σπουργίτια δεν προτιμούν τα... βιολογικά σπόρια

Πτηνά όπως οι κοκκινολαίμηδες και τα σπουργίτια φαίνεται ότι δεν είναι και μεγάλοι λάτρεις των... βιολογικών προϊόντων, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες. Ερευνητές από τη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ ανακάλυψαν πως όταν δόθηκαν στα πτηνά σπόροι σιταριού, τόσο συμβατικής όσο και βιολογικής γεωργίας, εκείνα προτίμησαν τους συμβατικούς σπόρους. Μάλιστα ήξεραν από την πρώτη στιγμή να ξεχωρίζουν τις δύο ποικιλίες και κατανάλωσαν ως και 20% περισσότερους συμβατικούς σπόρους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η προτίμηση αυτή των πουλιών οφείλεται στο ότι η τροφή που προέρχεται από συμβατικές καλλιέργειες περιέχει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία σε σύγκριση με την τροφή των βιολογικών. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε καλύτερες αντοχές κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Η μελέτη των ειδικών από το Νιούκαστλ διήρκεσε τρία χρόνια και για τη διεξαγωγή της οι επιστήμονες τοποθέτησαν ταΐστρες για τα πουλιά σε 30 κήπους της Βόρειας Αγγλίας.
Οπως τόνισε η επικεφαλής της μελέτης δρ Αλίσα Μακ Κένζι, τα νέα ευρήματα ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ήδη υπάρχουσας διαμάχης σχετικά με την αξία των βιολογικών τροφίμων. «Τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι το δόγμα που αναφέρει ότι τα βιολογικά τρόφιμα υπερέχουν των συμβατικών μπορεί να μην ισχύει πάντα» σημείωσε η ερευνήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: