Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου, μια θεραπεία που προορίζεται για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο.
Το εμβόλιο Provenge της αμερικανικής εταιρείας Dendreon είναι η πρώτη από μια σειρά νέων ανοσοθεραπειών κατά του καρκίνου που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.
«Η σημαντική είδηση είναι ότι πρόκειται για την πρώτη ανοσοθεραπεία που λαμβάνει έγκριση, και υποψιάζομαι ότι μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια οι ανοσοθεραπείες θα αποτελούν μεγάλο μέρος της αντικαρκινικής θεραπείας γενικά» εκτίμησε ο Δρ Φιλ Κάντοφ, ο οποίος συμμετείχε στις δοκιμές του εμβολίου στο Ινστιτούτο Καρκίνου «Ντέινα Φάρμπερ».
Αντίστοιχα πειραματικά εμβόλια για άλλες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα και το νευροβλάστωμα, βρίσκονται στα τελικά στάδια των κλινικών μελετών.
Οι δοκιμές του Provenge σε 512 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είχαν ήδη εμφανίσει μεταστάσεις και δεν ανταποκρίνονταν στην ορμονοθεραπεία, έδειξαν ότι το εμβόλιο αυξάνει την επιβίωση κατά 4,1 μήνες, κατά μέσο όρο.
Το χρονικό αυτό διάστημα ακούγεται μικρό, είναι όμως μεγαλύτερο από τους τρεις μήνες επιβίωσης που προσφέρει η στάνταρτ χημειοθεραπεία με το φάρμακο δοσεταξέλη.
Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οφέλη θα ήταν πολύ μεγαλύτερα αν το εμβόλιο χορηγηθεί νωρίτερα στην πορεία της ασθένειας.
Το εμβόλιο, πάντως, δεν θεραπεύει έτσι απλά τον καρκίνο, ούτε είναι μια απλή ένεση: Η σύσταση του Provenge πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε συγκεκριμένου ασθενή. Σε πρώτη φάση, οι γιατροί απομονώνουν από το αίμα του ασθενή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία στη συνέχεια καλλιεργούνται στο εργαστήριο μαζί με μια πρωτεΐνη που απαντάται στα καρκινικά κύτταρα.
Τα κύτταρα εκπαιδεύονται έτσι να αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη ως εισβολέα. Όταν επιστραφούν στον οργανισμό του ασθενή, δίνουν εντολή στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον όγκο.

Η θεραπεία χορηγείται ενδοφλεβίως τρεις φορές ανά δύο εβδομάδες.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για έτοιμο εμβόλιο, το Provenge μόνο φτηνό δεν είναι. Η Dendreon ανακοίνωσε ότι η τιμή της θεραπείας θα ανέρχεται αρχικά στα 93.000 δολάρια ανά ασθενή, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι έως το 2016 το φάρμακο θα αποφέρει κέρδη ενός δισ. δολαρίων το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: