Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ο αρδιπίθηκος και ο πρόγονος κανίβαλος

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα χαρακτήρισε σημαντικότερο επίτευγμα του 2009 την ανακοίνωση ότι τα απολιθώματα ενός ανθρωποειδούς ηλικίας 4,4 εκατ. ετών (τα οποία είχαν εντοπιστεί πριν από μερικά χρόνια) ανήκουν σε έναν από τους λεγόμενους «χαμένους κρίκους» στην εξέλιξη του ανθρώπου. Το ον αυτό, που ήταν θηλυκό, ονομάστηκε «Αρντι» (αρδιπίθηκος) και είναι κατά 1 εκατ. έτη προγενέστερο από την περίφημη «Λούσι», τον αυστραλοπίθηκο που θεωρείται ως σήμερα ο παλαιότερος (γνωστός) συγγενής του ανθρώπου. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει διαμάχη για την «ταυτότητα» του αρδιπίθηκου αλλά και την εξέλιξη του ανθρώπου γενικότερα. Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αρδιπίθηκος δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο δέντρο της εξέλιξης του ανθρώπου επειδή το συγκεκριμένο είδος εμφανίστηκε πριν από τον διαχωρισμό των πρώτων ανθρωποειδών από τους πιθήκους και έτσι δεν σχετίζεται ούτε κατ΄ ελάχιστο με τον άνθρωπο.
Επίσης διαφωνούν με την άποψη ότι ο αρδιπίθηκος ζούσε σε δασώδεις περιοχές. Αυτή η διαφωνία ανοίγει και επιπλέον ζητήματα για το περιβάλλον το οποίο ευνόησε την εμφάνιση του ανθρώπου. Τα ερωτηματικά διατυπώνουν σε μελέτη τους επιστήμονες του Ιδρύματος Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ κορυφαίοι ανθρωπολόγοι δηλώνουν προβληματισμένοι και ότι δεν μπορούν ακόμη να διατυπώσουν σαφή άποψη για το αν τελικά ο αρδιπίθηκος είναι ή όχι πρόγονός μας.
Ταυτόχρονα, αυστραλός επιστήμονας υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα άγνωστο ως σήμερα είδος ανθρωποειδών το οποίο μάλιστα θεωρεί ότι πρέπει να λογίζεται ως το πρώτο είδος με ξεκάθαρα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ο Ντάρεν Κιουρνό, καθηγητής της Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλλίας, μελέτησε απολιθώματα που εντοπίστηκαν στη Ν. Αφρική και υποστηρίζει ότι ανήκουν σε ένα είδος ανθρώπων που εμφανίστηκε πριν από 2 εκατ. έτη και εξαφανίστηκε πριν από 600.000 έτη. Ο Κιουρνό ονόμασε το εύρημά του «Ηomo gautengensis» και αναφέρει ότι είχε ύψος λίγο πάνω από ένα μέτρο και βάρος περίπου 45 κιλά. Αλλη ενδιαφέρουσα επισήμανση του αυστραλού καθηγητή είναι ότι ο Ηomo gautengensis ήταν κανίβαλος και έτρωγε άλλα μέλη του είδους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: