Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Η μαμά μπορεί να σκοτώσει το σπέρμα

Η διαπίστωση έγινε για πρώτη φορά πριν 20 χρόνια. Το ανθρώπινο σπέρμα αδυνατίζει με το χρόνο σε σχέση με αυτό των άλλων θηλαστικών. Επιστήμονες λένε ότι γι' αυτό μάλλον ευθύνεται η.. μητέρα.Στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι ένας στους πέντε άνδρες από 15 ως 25 ετών, παράγει μη φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων και επιπλέον το σπέρμα του είναι κακής ποιότητας. Για την ακρίβεια μόνο το 5% με 15% θεωρείται φυσιολογικό, βάσει των κανόνων του ΠΟΥ. Τα υπόλοιπα ωστόσο θηλαστικά – ταύροι, κριάρια, ποντίκια –έχουν υγιές σπέρμα κατά 90%.
Πρώτη φορά που έγινε η διαπίστωση ότι το ανδρικό σπέρμα αδυνατίζει και πάει, έγινε πριν 20 χρόνια από τον καθηγητή Νικ Σάκεμπεκ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Παρουσιάζοντας στοιχειά από το 1940 έδειξε ότι το ανθρώπινο σπέρμα αδυνατίζει σε ποσότητα και ποιότητα. Μάλιστα φαινόταν ότι αν ο ρυθμός συνεχιστεί να παραμένει ίδιος, το ανθρώπινο είδος απειλείται με εξαφάνιση...
Μετά από ενδελεχείς μελέτες, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα προβλήματα αρχίζουν στη μήτρα και για την ακρίβεια έχουν τη ρίζα τους στον τρόπο ζωής της μητέρας. Για παράδειγμα βρέθηκε ότι μητέρες που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα διοξινών, μετά από βιομηχανικό ατύχημα στο Σεβέζο της Ιταλίας, είχαν παιδιά που στη συνέχεια παρήγαν αδύναμο σπέρμα.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και με τον καρκίνο των όρχεων. Δηλαδή ενας άνδρας ο οποίος καπνίζει συνήθως μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του κατά περίπου 15%, μείωση η οποία είναι μάλλον αναστρέψιμη αν κόψει το κάπνισμα. Ενας άνδρας όμως του οποίου η μητέρα κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη παρουσιάζει μείωση των σπερματοζωαρίων ως και κατά 40%, η οποία μάλιστα τείνει να είναι μη αναστρέψιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: