Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ευρώπη: Μητέρες μετά τα 40

Αυξάνονται ραγδαία στη γηραιά ήπειρο οι γυναίκες που γίνονται μητέρες μετά τα 40 τους χρόνια ενώ ένας σημαντικός αριθμός προτιμά να αποκτήσει παιδί μετά τα 50.
Αναλυτικότερα, το 2009 9.976 γυναίκες σε Αγγλία και Ουαλία έγιναν για πρώτη φορά μητέρας μετά την συμπλήρωση των 40 διπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με το 1999 και τριπλάσιο με το 1989, όπως αναφέρει έκθεση της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ανάλογη μελέτη που έγινε στην Ιταλία έδειξε την ίδια τάση. Συγκεκριμένα, 12.000 γυναίκες άνω των 40 είχαν γίνει μητέρες το 1995 ενώ 13 χρόνια μετά ο αριθμός έφτασε στις 32.000. Το 2010 το ποσοστό μητέρων άνω των 40 κυμαίνεται στο 5,7% κοντά σε εκείνο της Βρετανίας.
Οι επιστήμονες εξήγησαν τις αιτίες του φαινομένου με πρωταρχική και κύρια την ανάγκη που έχουν οι σημερινές γυναίκες να κάνουν πρώτα καριέρα και μετά να δημιουργήσουν οικογένεια. Μάλιστα, αρκετές από αυτές δηλώνουν πως αναβάλουν τη έλευση ενός παιδιού καθώς δεν μπορούν να συνδυάσουν καριέρα και δουλειά.
Επιπλέον, σημειώνουν πως με την επαγγελματικής τους άνοδο έχουν μεγαλύτερες απολαβές με αποτέλεσμα σε μεγαλύτερη ηλικία να είναι σε θέση να προσλάβουν μια κοπέλα να βοηθήσει.
Εκτός, όμως, από τη δουλειά οι σημερινές γυναίκες τρέφονται και αθλούνται με αποτέλεσμα να έχουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερη φυσική κατάσταση συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές.
Ωστόσο και οι άνδρες καθυστερούν να αποφασίσουν να γίνουν γονείς αφενός μεν επειδή δεν αισθάνονται έτοιμοι να γίνουν γονείς αφετέρου δε διότι προτιμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά και μετά να αποκτήσουν οικογένεια.
Πέρα από τις επαγγελματικές επιλογές η καθυστερημένη τεκνοποίηση οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τους ειδικούς και τα δύο φύλα ζουν μια «παρατεταμένη εφηβεία» η οποία μπορεί να φτάσει και μέχρι την ηλικία των 40. Παρατεταμένη εφηβεία για τους ψυχολόγους δε σημαίνει ανωριμότητα αλλά δίψα για εμπειρίες επιθυμία που δε συνάδει με κάποιον που έχει αποκτήσει οικογένεια.
Μολαταύτα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους «Ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικών που αποφασίζουν να κυοφορήσουν και τεκνοποιήσουν μετά τα 40 μπορεί να κάνει κάποιους να πιστέψουν ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια και κίνδυνοι. Όταν η πρώην πρώτη κυρία έμεινε έγκυος στα 45 της χρόνια, ήρθαν πολλές γυναίκες σε μας λέγοντάς μας ότι “μπορώ να το κάνω κι εγώ”. Αλλά δεν είναι πάντοτε έτσι», υπογραμμίζει ο δρ. Τόνι Ράδεφορντ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: