Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Εκθετα σε λοιμώξεις

Αυξημένες είναι τα τελευταία χρόνια οι γεννήσεις πρόωρων παιδιών. Η εξωσωματική γονιμοποίηση και παράγοντες όπως οι κυήσεις σε μεγάλες ηλικίες οδηγούν σε γεννήσεις νεογνών βάρους μόλις 500 γραμμαρίων.Τα παιδιά αυτά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν λοιμώξεις, καθώς το ανοσοποιητικό τους δεν έχει ενεργοποιηθεί. Ο κίνδυνος αυξάνεται εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών.Τα παραπάνω ανέφεραν χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας κ. Φανή Ανατολίτου, η αντιπρόεδρος κ. Αντωνία Χαρίτου και ο γραμματέας κ. Κοσμάς Σαραφίδης, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεογνολογίας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 18 Απριλίου στην Αθήνα.
Οι επιστήμονες είπαν ότι η ιδανική αναλογία είναι μία ή δύο νοσοκόμες ανά νοσηλευόμενο νεογνό, αλλά καμία ελληνική μονάδα δεν είναι τόσο καλά στελεχωμένη. Το παρήγορο είναι ότι είναι πλέον διαθέσιμες τεχνικές για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως η οξεία νεφρική ανεπάρκεια της βρεφικής ηλικίας, η οποία εμφανίζεται με συχνότητα 8% έως 23%.
Τα πρόωρα νεογνά έχουν αποδυναμωμένο αμυντικό μηχανισμό, εξαιτίας της προωρότητας και των παρεμβάσεων που συνεπάγεται η εντατική νοσηλεία, στην οποία χρησιμοποιούνται καθετήρες και αναπνευστικές συσκευές.
Κινδυνεύουν από τις λεγόμενες όψιμες λοιμώξεις, οι οποίες εμφανίζονται την τρίτη έως την πέμπτη ημέρα της ζωής τους, κατά τη νοσηλεία τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: