Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Το αλκοόλ με μέτρο βοηθά και τις νεαρές καρδιές

Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο έχει αποδειχθεί από πλήθος ερευνών ότι προστατεύει την καρδιά των ηλικιωμένων ατόμων. Τώρα, όπως δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αποδεικνύεται ότι δύο με τρία ποτήρια αλκοόλ την ημέρα σώζουν και τα νεαρότερα άτομα από τις καρδιοπάθειες.
Δεδομένου ότι τα καρδιολογικά προβλήματα δεν εμφανίζονται συχνά σε άνδρες κάτω των 40 ετών και σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ήταν ως σήμερα δύσκολο να μελετηθεί η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε νεαρότερα άτομα.
Προκειμένου να δώσουν μια απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, ο δρ Αλμπέρτο Ασκέριο και οι συνεργάτες του από το Χάρβαρντ μελέτησαν στοιχεία που είχαν προκύψει από οκτώ μελέτες οι οποίες είχαν διεξαχθεί στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.
Στις μελέτες περιλαμβάνονταν 192.000 γυναίκες και σχεδόν 75.000 άνδρες. Η μέση ηλικία των ανδρών ήταν τα 50 έτη και των γυναικών τα 54, ενώ στην αρχή της έρευνας οι συμμετέχοντες στο σύνολό τους δεν παρουσίαζαν καρδιολογικά προβλήματα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα (αντιστοιχούν σε δύο με τρία ποτά) μείωνε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες κατά 42% και στους άνδρες κατά 31%.
Οταν μάλιστα οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε τρεις κατηγορίες (άτομα 50 ετών και κάτω, άτομα 50-59 ετών καθώς και άτομα 60 ετών και άνω), παρατήρησαν ότι και στις τρεις ηλικιακές ομάδες εμφανιζόταν το ίδιο μοτίβο μείωσης του κινδύνου καρδιοπαθειών στα άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ με μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: