Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τα γονίδια της μακροζωίας

Βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι διεξάγουν γενετικές έρευνες ανακάλυψαν ότι ένα γονίδιο το οποίο είναι κοινό σε ανθρώπους αλλά και σε πολλά είδη ζώων συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία και με το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι το γονίδιο DΑF-16 αποτελεί μέρος του μηχανισμού γήρανσης και πιστεύουν ότι η ανακάλυψή του μπορεί να οδηγήσει στη διάνοιξη νέων δρόμων σε πολλά ερευνητικά πεδία, όπως αυτά που αφορούν τη γήρανση και την αντίσταση του ανθρώπου σε ασθένειες.
«Θέλαμε να διαπιστώσουμε το πώς η φυσική διαδικασία της γήρανσης ελέγχεται και καθοδηγείται από τα γονίδια και τι επίδραση έχουν τα γονίδια που εμπλέκονται σε αυτό τον μηχανισμό σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ρόμπιν Μέι, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, επικεφαλής της έρευνας.
Ταυτοχρόνως, ερευνητές στη Δανία έχουν ξεκινήσει τη μελέτη ατόμων που έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα 100 έτη ζωής με στόχο να εντοπίσουν στα γονίδιά τους το μυστικό της μακροζωίας και ειδικότερα της υγιούς μακροζωίας. Οπως και οι συνάδελφοί τους στη Βρετανία έτσι και αυτοί πιστεύουν ότι τα γονίδια των ανθρώπων που καταφέρνουν να ζήσουν ως τα 100 τους χρόνια κρύβουν μυστικά που θα μπορούσαν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην ιατρική έρευνα, όπως στην ανάπτυξη φαρμάκων για ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.
Σύμμαχος των ερευνητών είναι η συνεχής αύξηση της γονιδιακής δεξαμενής την οποία μελετούν, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 450.000 άτομα που έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τα 100 έτη και υπολογίζεται ότι ως το 2030 ο αριθμός αυτός θα αγγίξει το ένα εκατομμύριο. Με δεδομένο ότι παράλληλα με τον αριθμό των αιωνόβιων προχωρά και η γενετική επιστήμη, οι ειδικοί ευελπιστούν ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η αποκωδικοποίηση των γονιδίων όσων η ηλικία έχει τριψήφιο αριθμό. Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για τη δημιουργία φαρμάκων που θα επιτρέπουν στον άνθρωπο να ζει περισσότερες δεκαετίες και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: