Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η μαύρη σοκολάτα ωφελεί ασθενείς με κίρρωση του ήπατος

Η σκούρα σοκολάτα, που είναι πλούσια σε κακάο, μπορεί ενδεχομένως να συνταγογραφηθεί σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος μελλοντικά, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων έρευνας που υποδεικνύει πιθανά οφέλη στην υγεία.
Ισπανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας περιόρισε τη συνήθη πίεση αίματος στην κοιλιακή χώρα μετά το γεύμα, η οποία μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος και σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσει σε ρήξη αγγείου.
Αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο εκτιμάται ότι είναι η αιτία που η σοκολάτα είναι ωφέλιμη για την αρτηριακή πίεση, καθώς οι χημικές ουσίες βοηθούν μαλακά μυϊκά κύτταρα των αγγείων να χαλαρώνουν και να διευρύνονται.
Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 21 ασθενείς με ηπατική νόσο τελικού σταδίου, ανακάλυψε ότι όσοι έλαβαν γεύμα που περιείχε 85% σκούρα σοκολάτα εμφάνισαν σημαντικά μικρότερη αύξηση της πίεσης αίματος στο ήπαρ, σε σχέση με όσους κατανάλωσαν άσπρη σοκολάτα.
Ο Mark Thursz του Imperial College στο Λονδίνο δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει σαφή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της χαμηλότερης πίεσης στην κοιλιακή χώρα και αποκαλύπτει τη δυνητική σημασία των βελτιώσεων στον έλεγχο των ασθενών που πάσχουν από κίρρωση του ήπατος.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη του ήπατος στη Βιέννη και ακολουθούν ορισμένες προηγούμενες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η σκούρα σοκολάτα επίσης προάγει την υγεία της καρδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: