Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Υγιή δερματικά κύτταρα θεραπεύουν εγκαύματα

Στη δημιουργία μίας καινοτομικής συσκευής που έχει τη δυνατότητα να «ψεκάσει» υγιή δερματικά κύτταρα απευθείας πάνω σε εγκαύματα προχώρησε ομάδα Αμερικανών ερευνητών, προσφέροντας μία ταχεία εναλλακτική μέθοδο προστασίας και θεραπείας του ασθενούς.
Το λέιζερ που διαθέτει η συσκευή «διαβάζει» τις ακριβείς διαστάσεις και το σχήμα της πληγής του εγκαύματος, έτσι ώστε να μπορεί να «εκτυπωθεί» ένα αντίστοιχο προστατευτικό στρώμα νέων δερματικών κυττάρων.
Από τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια προέκυψε πως δια της νέας μεθόδου κατέστη εφικτό να κλείσει τελείως ένα έγκαυμα μέσα σε χρονικό διάστημα από δύο έως τρεις εβδομάδες. Επόμενο πειραματικό στάδιο αποτελεί η δοκιμή της συσκευή σε γουρούνια, καθώς το δέρμα τους μοιάζει περισσότερο με αυτό των ανθρώπων.
Μελλοντικά, η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα τραύματα εκτός από εγκαύματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί άδεια από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές (FDA) ώστε να δοκιμαστεί η συσκευή και σε ανθρώπους. Ήδη συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, προκειμένου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τραυματισμένους στρατιώτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Να σημειωθεί πως τα θύματα που έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα σε όλο το σώμα τους, πεθαίνουν συνήθως από μόλυνση μέσα σε δύο εβδομάδες, εκτός και ένα λάβουν μεταμοσχεύσεις επιδερμίδας, που όμως συχνά αφήνουν σοβαρά σημάδια στο σώμα. Αντίθετα, τα δερματικά κύτταρα που «ψεκάζονται» από τη νέα συσκευή, ενσωματώνονται ομαλά από μόνα τους με το υπόλοιπο δέρμα του ασθενούς.
Η συσκευή μπορεί να στερεωθεί σε έναν ειδικό σκελετό, ώστε να μεταφερθεί πάνω από το κρεβάτι του ασθενούς στο νοσοκομείο, διευκολύνοντας την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.
Η νέα τεχνική, που εντάσσεται στο ανερχόμενο πεδίο της βιο-εκτυπωτικής (bioprinting), αποτελεί εφεύρεση ερευνητών του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, υπό τον καθηγητή αναγεννητικής ιατρικής, Τζορτζ Κράιστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: