Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Πρωτοσελιδο διεθνώς η Ελλάδα

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ - οικονομικά και μη - βρίσκεται η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ. (Videos)
Τον γύρο του κόσμου μέσω των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών δικτύων κάνει η ανακοίνωση του Γ.Παπανδρέου γιά προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.
Το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι ακόμη και η ενεργοποίηση του μηχανισμού μπορεί να μη σταθεί ικανή να καθησυχάσει τους φόβους για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
"Βυθιζόμενη υπό το βάρος των χρεών της και χτυπημένη από τους διεθνείς επενδυτές, η Ελλάδα την Παρασκευή ζήτησε από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να την διασώσουν, κάνοντας ένας ταπεινωτικό βήμα που αναμορφώνει τους κανονες της Νομισματικής Ένωσης και για την Ελλάδα σημαίνει χρόνια οικονομικού πόνου", αναφέρει η Wall Street Journal,
"Η Ελλάδα πάτησε το κουμπί αλλά οι αγορές ειναι ακόμη ανήσυχες" αναφέρει το θέμα του Reuters για την ελληνική προσφυγή, στο οποίο τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε την ανακοίνωση μετά την εκτίναξη του spread "υποσκάπτοντας τις ελληνικές προσπάθειες για μείωση του χρέους", αναφέρει.

Ρεπορτάζ του Reuters


"Η χρεωμένη Ελλάδα απηύθυνε αίτημα στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για διάσωση. Αλλά η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει "πολύ αυστηρές προϋποθέσεις" πριν η Γερμανία ανοίξει το πουγκί" αναφέρει η Deutsche Welle.
"Οι Έλληνες ζητούν επίσημα χρήματα από τους Ευρωπαίους" αναφέρει το θέμα της γερμανικής Welt για το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Η γερμανική Spiegel φιλοξενεί στο site της δηλώσεις του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών της Βαυαρίας, ο οποίος ζητά αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
"Η μόνη πραγματική λύση είναι μια ξεκάθαρη ρήξη: η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ", γράφει η Bild, η οποία έχει τον τίτλο "Οι Ελληνες θέλουν τα λεφτά μας". Για την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, "το τελευταίο ζήτημα για τους Ελληνες, εάν η βοήθεια δεν αποδώσει, είναι η έξοδος" από τη ζώνη ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο, απέρριψε την ιδέα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ. "Πρέπει να επιλύσουμε την κρίση αυτή στο πλαίσιο των (ευρωπαϊκών) συνθηκών που ισχύουν σήμερα", δήλωσε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Σπρωγμένη στο χείλος, η Ελλάδα ζητά διάσωση" είναι ο τίτλος του αμερικανικού MSNBC. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα "υπέκυψε στην πίεση των αγορών να ενεργοποιήσει την πρώτη οικονομική διάσωση κράτους στην Ευρωζώνη".
"Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την ενεργοποίηση του πακέτου διάσωσης ΕΕ και ΔΝΤ, για να οδηγήσει την χρεωμένη οικονομίας της εκτός κρίσης" αναφέρει το BBC, προσθέτοντας ότι η χώρα ήλπιζε ότι ο μηχανισμός που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου θα καθησύχαζε τις αγορές, ωστόσο αυτό δε συνέβη.
"Η Ελλάδα εκφράζει την "εθνική ανάγκη" και η Γερμανία στυλώνει τα πόδια" αναφέρει στο κεντρικό θέμα της για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η γαλλική Liberation. "Μόνο μια ελπίδα υπάρχει για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά καθώς ενεργοποιείται το πακέτο βοήθειας, η αλληλεγγύη αυτή απειλείται για άλλη μια φορά από την κακοφωνία. Ως συνήθως, η Γερμανία σέρνει τα πόδια της", γράφει η Le Monde.
"Στο τέλος η μικρή Ελλάδα θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την ανάμειξη των ΗΠΑ στην ευρωζώνη", σημειώνει η La Repubblica.

Ρεπορτάζ του Associated Press


Ρεπορτάζ του Aljazeera


Δείτε μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα:

Financial Times Ιστορική στιγμή για την ευρωζώνη. Οι αγορές παίρνουν ανάσα απο την ανακοίνωση Παπανδρεου.
Η διάσωση εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα.

Market Watch Η Eλλάδα παραδόθηκε. Ζητεί επίσημα πλέον βοήθεια

CNNmoney Απαλύνονται οι ανησυχίες για τα ελληνικά ομόλογα μετά το αίτημα για βοήθεια.

Le Figaro Η Ελλάδα καταφεύγει τελικά στην διεθνή βοήθεια

Le Monde - του Σαββάτου: Στην Αθήνα οι διαδηλωτές φωνάζουν "Έξω το ΔΝΤ"

Ρεπορτάζ της Wall Street Journal



La Republica Η Ελλάδα μετά την επίθεση καταφεύγει στη επίσημη αίτηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού

El Pais Η Ελλάδα ενεργοποιεί σχέδιο διάσωσης και αξιοπιστίας λαμβάνοντας τα κεφάλαια που χρειάζεται ένα μήνα νωρίτερα

Spiegel H Ελλάδα ζητεί δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ

The Times Η Ελλάδα καλεί ΔΝΤ και ΕΕ για βοήθεια ύψους 45 δις

The New York Times Η Ελλάδα καλεί για ενεργοποίηση του πακέτου διάσωσης

Ρεπορτάζ της γερμανικής Spiegel












Δεν υπάρχουν σχόλια: