Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ο πλανήτης θερμαίνεται, στην Ευρώπη «χειμωνιάζει»

Η δραστηριότητα του ήλιου υποχωρεί σταδιακά, φέρνοντας όλο και περισσότερους κρύους χειμώνες στην Ευρώπη, παρά την παγκόσμια υπερθέρμανση, που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λιγότερες ηλιακές κηλίδες σχετίζονται με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που εμποδίζουν τους ζεστούς, δυτικούς ανέμους να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ωστόσο το φαινόμενο αφορά μόνο σε περιορισμένη περιοχή και δεν θα επηρεάσει τη γενική παγκόσμια τάση αύξησης της θερμοκρασίας, προτίθεται στη βρετανο-γερμανική έρευνα.
Όταν ο ήλιος, που παρουσιάζει την χαμηλότερη δραστηριότητά του εδώ και 100 περίπου χρόνια, σημειώνει ήπια δραστηριότητα, τότε οι ευρωπαϊκοί χειμώνες τείνουν να είναι πιο κρύοι σε σχέση με το μέσο όρο. Αντίθετα όταν ο ήλιος "ζωντανεύει", οι χειμώνες γίνονται γενικά πιο ζεστοί. Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία το χειμώνα στην Ευρώπη πέφτει κατά μισό βαθμό Κελσίου, όταν ο ήλιος έχει ήπια δραστηριότητα.
Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Φυσικής του Περιβάλλοντος Μάικ Λόκγουντ του τμήματος Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environment Research Letters".
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές συγκρίναν τις αυξομειώσεις της ηλιακής δραστηριότητας με τις αντίστοιχες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας κατά τα τελευταία 350χρόνια.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, η ηλιακή δραστηριότητα τείνει να αυξάνεται αργά και σταθερά για περίπου 300 χρόνια και μετά πέφτει απότομα για τα επόμενα 100 χρόνια. Η τρέχουσα περίοδος πτώσης της δραστηριότητας του ήλιου ξεκίνησε το 1985 και συνεχίζεται, ενώ μπορεί να διαρκέσει αρκετές ακόμα δεκαετίες.
Ως πιθανότερη αιτία για την ηλιακή επίδραση στο κλίμα της Ευρώπης, ο Λόκγουντ θεωρεί το "μπλοκάρισμα" των θερμών δυτικών ανέμων (του λεγόμενου "τζετ στριμ") που φτάνουν στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα, κινούμενοι σε ύψος 7 - 12 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος.
Όταν, εξαιτίας του "ήπιου" ήλιου, οι δυτικοί άνεμοι εμποδίζονται και δεν πνέουν πάνω από την Ευρώπη, τότε έρχονται κρύοι ξηροί άνεμοι από την Ανατολή, που προκαλούν πτώση των θερμοκρασιών κατά τον χειμώνα.
Συγκεκριμένα, όταν πέφτει η ηλιακή δραστηριότητα και ταυτόχρονα μειώνεται η εκπομπή της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (που θερμαίνει τη στρατόσφαιρα σε ύψος 20 - 50 χλμ. πάνω από τη Γη), τότε μεταβάλλονται οι στρατοσφαιρικοί άνεμοι. Η δραστηριότητα αυτή επιδρά στους ανέμους στη χαμηλότερη τροπόσφαιρα. Τα φαινόμενα αυτά προκαλούν με τη σειρά τους, την παρεμπόδιση των δυτικών ανέμων πάνω από την Ευρώπη, κάτι που συνέβη και φέτος τον χειμώνα, που χαρακτηρίστηκε από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται να κρατήσει για δεκαετίες ακόμα, αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη κάθε χειμώνα η Ευρώπη θα γνωρίζει πιο παγωμένους χειμώνες, καθώς και ο καιρός επηρεάζεται και από άλλους μετεωρολογικούς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: