Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Η ιδιωτική υγεία «αλωνίζει» στα χωράφια της δημόσιας!

Ψήφο εμπιστοσύνης στα ιδιωτικά νοσοκομεία δίνουν οι πολίτες, αφού όπως αποκαλύπτει έρευνα, παρά την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι που "τρέχουν" σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο έγιναν περισσότεροι το 2009 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στην υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη γρηγορότερη απόσβεση των επενδύσεων σε σχέση με άλλους κλάδου βασίζεται η ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας.
Ωστόσο, το 2009 παρατηρήθηκε η τήρηση στάσης αναμονής αναφορικά με την περαιτέρω επέκταση σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ δόθηκε περισσότερη έμφαση στον έλεγχο των δαπανών.
Ο τομέας των μαιευτηρίων, όπου η αγορά είναι έντονα συγκεντρωμένη γύρω από το Ιασώ, το Μητέρα και το Λητώ, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εντοπίζονται υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας έναντι των γενικών κλινικών, γεγονός που συντηρεί σε υψηλά επίπεδα τον ανταγωνισμό.
Το μαιευτήριο Γαία, μέσω της συνεργασίας του Ιατρικού Κέντρου με το Ερρίκος Ντυνάν, εισήλθε στην αγορά το 2009, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2010 αναμένεται να λειτουργήσει και το Ρέα στα νότια προάστια. Η πρώτη μονάδα έχει ήδη εντείνει τον τιμολογιακό ανταγωνισμό, κάτι που ενδέχεται να ενταθεί με την είσοδο του Ρέα στην αγορά.
Η ανελαστική φύση των δαπανών υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη της Hellastat, δημιουργεί αισιοδοξία περαιτέρω ενίσχυσης των μεγεθών του κλάδου, παρά το γεγονός πως εμφανίζει μία τάση επιβράδυνσης.
Η ανάπτυξη εκτός συνόρων, ιδίως σε βαλκανικές χώρες, όπου οι δημόσιες υποδομές υγείας βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικές προοπτικές.
Οι εταιρείες του κλάδου, όπως επισημαίνεται, πρέπει να εστιάσουν σε στοχευμένες κινήσεις, όπως εκσυγχρονισμό και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (μονάδες ογκολογίας, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, υπηρεσίες μιας ημέρας κλπ.).
Βασικό παράγοντα πάντως περαιτέρω ανόδου θα αποτελέσει η ενίσχυση της διείσδυσης των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων υγείας, γεγονός που θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ευρύ πελατολόγιο.
Η αγορά της Αττικής, σε ό,τι αφορά τον τομέα των μαιευτηρίων, εκτιμάται πως θα κορεστεί, δεδομένης και της πρόβλεψης για στασιμότητα των γεννήσεων τα επόμενα έτη. Συνεπώς, το ενδιαφέρον των ιδιωτών θα στραφεί στην περιφέρεια, όπου η παρουσία τους μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:

- Ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος των 134 κλινικών, το 2008, συνέχισε να αυξάνεται, αν και με μια ελαφρά τάση υποχώρησης. Το τελευταίο έτος ανήλθε στα 1,49 δισ. ευρώ (+7,7% από το 2007), με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής την τελευταία 7ετία να διαμορφώνεται σε 14,5%.
- Περίπου 9 στις 10 εταιρείες το 2008 βελτίωσαν το επίπεδο των πωλήσεών τους, οδηγώντας τη μέση μεταβολή του δείγματος στο 9,1%.
- Το τελευταίο έτος η κερδοφορία του κλάδου χαρακτηρίστηκε από τάση συγκράτησης: τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν ελαφρώς στα 214,20 εκατ. ευρώ ενώ τα ΚΠΦ υποχώρησαν κατά 22,4%, στα 97,27 εκατ. ευρώ.
- Περίπου το 68% των εταιριών (συνολικά 79) το 2008 εμφάνισε θετικά ΚΠΦ. Οι 34 από αυτές υπέστησαν κάμψη, οι 30 βελτίωσαν τα αποτελέσματα του 2007, ενώ η αντίστοιχη μέση μεταβολή διαμορφώθηκε σε -1,7%.
- Αν και το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμεινε σταθερό στο 22,6%, τα περιθώρια λειτουργικής και προ φόρων κερδοφορίας υποχώρησαν σε 13,2% και 5,5% αντίστοιχα.
- Η επενδυτική δραστηριότητα σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αντανακλάται στην επιβάρυνση της κεφαλαιακής μόχλευσης σε 1,6 προς 1. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 56%, χρηματοδοτώντας το 36,6% των κεφαλαίων.
- Η γενική ρευστότητα τις τελευταίες χρήσεις διαγράφει τροχιά ελαφράς βελτίωσης, φθάνοντας το 2008 στο 1,15.
- Ο εμπορικός κύκλος κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδα, διαμορφούμενος την τελευταία χρήση στις -8 ημέρες.
- Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε από 13,1% σε 11,6%, συνιστώντας άμεση συνέπεια της υποχώρησης των περιθωρίων κερδοφορίας, διατηρείται ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: