Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η κρίση κάνει καλό στην... υγεία

Ποικιλόμορφα σχόλια τροφοδοτεί μια έρευνα Αμερικανών κοινωνιολόγων σε σχέση με τις... θετικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και στο παγκόσμιο κλίμα.Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μένουν άνεργοι, βυθίζονται όλο και περισσότερο στην απόγνωση και ορισμένοι θέτουν με τον πιο τραγικό τρόπο τέρμα στη ζωή τους, μια επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ επισημαίνει ότι κάθε σοβαρή οικονομική κρίση διακρίνεται και για τη θετική της πλευρά.
Κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής ύφεσης αυξάνεται, όπως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί κοινωνιολόγοι, επικαλούμενοι μια σειρά στατιστικών στοιχείων, το προσδόκιμο ζωής, παρά το γεγονός ότι μειώνονται οι οικονομικές αποδοχές.
Αντί ωστόσο να αυξάνεται το καθημερινό εργασιακό άγχος, αυτό μειώνεται ενώ παράλληλα περιορίζεται σημαντικά τόσο η συχνότητα και η ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζουν όσο και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η οικονομική κρίση πλήττει σημαντικά το εισόδημα των χαμηλότερων κυρίως κοινωνικών στρωμάτων, όπου παρατηρείται σημαντική μείωση της αγοράς και κατανάλωσης κρέατος καθώς και μιας σειράς υψηλών σε λιπαρά και όχι μόνο, παραγώγων του.
Η αναγκαστική στροφή των καταναλωτών σε αναλογικά φθηνότερα, πλην όμως πιο υγιεινά είδη διατροφής, όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό αν όχι διακοπή της κατανάλωσης αναψυκτικών, μπίρας και κάθε αλκοολούχου ποτού, φέρεται να λειτουργεί ως... καθαρκτικό του οργανισμού, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών διαταραχών, αυξάνοντας παράλληλα τη δυναμική του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων.
Ευεργετικά
Μπορεί η παραπάνω επιστημονική θεώρηση να φαντάζει οξύμωρη, προκαλώντας αναμφισβήτητα το κοινό αίσθημα, ωστόσο μια σειρά στοιχείων φαίνεται να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Ευεργετικά ωστόσο φαίνεται να επιδρά η οικονομική κρίση και στο κλίμα, καθώς η ποσότητα εκπομπής ρυπογόνων αερίων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκε εντός του 2009, κατά 2,6%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία επισημαίνει ότι το εν λόγω ποσοστό είναι το μεγαλύτερο τα τελευταία 40 χρόνια.
Πώς μπορεί ωστόσο να συσχετιστεί το φαινόμενο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το οποίο άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα ορατό πριν από έναν ακριβώς χρόνο, με την αύξηση της ποσότητας... κοκαΐνης που επικάθεται στην επιφάνεια των χαρτονομισμάτων και δη των δολαρίων;
Μια ομάδα Αμερικανών χημικών διεξήγε έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι η οικονομική δυσχέρεια αυξάνει το άγχος που υφίστανται κυρίως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και δη όσοι κατέχουν επισφαλείς θέσεις, δίχως να εξαιρούνται τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών.
Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με κύριο αντικείμενο μελέτης τα χαρτονομίσματα διαφόρων κρατών, η επιστημονική ομάδα κατέληξε στα κάτωθι συμπεράσματα:
Η Ουάσιγκτον βρίσκεται πρώτη σε σχέση με τις πρωτεύουσες άλλων κρατών, όσον αφορά τις... υπό την «επήρεια» κοκαΐνης... οικονομικές συναλλαγές.
Το 95% (!) όλων των χαρτονομισμάτων του δολαρίου τα οποία αλλάζουν καθημερινά χέρια στην αμερικανική πρωτεύουσα διαθέτουν ίχνη κοκαΐνης, με τις ποσότητες της να έχουν αύξηση κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη διετία.
Εν αντιθέσει με τους συναδέλφους τους που υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση διαθέτει και θετική πλευρά όσον αφορά την επίδρασή της στην ανθρώπινη υγεία και το παγκόσμιο κλίμα, οι συντάκτες της παραπάνω επιστημονικής έρευνας εκτιμούν ότι το φαινόμενο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αυξημένη ψυχολογική πίεση που βιώνουν αυτήν την περίοδο οι άνθρωποι, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των χρηστών κοκαΐνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: