Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Μετά τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, έρχονται οι Ανώνυμοι... Υπερφάγοι

Αν τρως παρόλο που δεν πεινάς, σκέφτεσαι συνεχώς το φαγητό, τρως κρυφά ή για να ξεφύγεις από τις σκοτούρες, τότε ίσως έχεις ένα λόγο να ζητήσεις τη βοήθεια των «Ανώνυμων Υπερφάγων».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να σταματήσουν να τρώνε ψυχαναγκαστικά και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σχέση τους με το φαγητό, σε παχύσαρκους, ανορεξικούς ή βουλιμικούς.
Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι αντιμετωπίζουν την ψυχαναγκαστική υπερφαγία σαν αρρώστια και επιχειρούν μία πνευματική μέθοδο ανάρρωσης, με βάση το μοντέλο των Ανώνυμων Αλκολικών. Συγκεκριμένα ακολουθούνται τα δώδεκα βήματα και τις δώδεκα παραδόσεις του προγράμματος των Ανώνυμων Αλκοολικών, αντικαθιστώντας μόνον τις λέξεις «αλκοόλ» και «αλκοολικός» με τις λέξεις «φαγητό» και «ψυχαναγκαστικός υπερφάγος».
“Εάν αντιμετωπίσεις με τιμιότητα την αλήθεια για τον εαυτό σου και την αρρώστια, εάν συνεχίσεις να έρχεσαι στις συναντήσεις για να μιλήσεις και να ακούσεις τους άλλους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους που αναρρώνουν, εάν διαβάζεις τη βιβλιογραφία μας και τη βιβλιογραφία των ΑΑ με ανοιχτό μυαλό, και το πιο σπουδαίο, εάν είσαι πρόθυμος να βασιστείς σε μία δύναμη μεγαλύτερη από τον εαυτό σου για καθοδήγηση στη ζωή σου και εάν είσαι πρόθυμος να ακολουθείς τα Δώδεκα Bήματα το κατά δύναμιν, πιστεύουμε πως πράγματι μπορείς να πυκνώσεις τις γραμμές αυτών που αναρρώνουν”, υποστηρίζουν οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι στην ιστοσελίδα τους.
Για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να κάνει εγγραφή, ή να πληρώνει συνδρομή, αρκεί μόνο να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα με το φαγητό και να επιθυμεί να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά.
"Άπαξ και γίνουμε εγκρατείς, η έγνοια για το φαγητό μειώνεται και, σε πολλές, δε, περιπτώσεις μας εγκαταλείπει εντελώς. Ανακαλύπτουμε ότι, προκειμένου να ασχοληθούμε με την εσωτερική μας αναστάτωση, πρέπει να αποκτήσουμε νέο τρόπο σκέψης, νέο τρόπο δράσης απέναντι στη ζωή, παρά αντίδρασης - στην ουσία πρέπει να αποκτήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής", αναφέρουν οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι.
Το πρόγραμμα αυτοχρηματοδοτείται με τις εισφορές των μελών του, δεν ζητά ούτε δέχεται έξωθεν εισφορές, δεν έχει σχέση με καμία δημόσια ή ιδιωτική οργάνωση, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτική δοξασία και δεν παίρνει θέση για εξωτερικά ζητήματα.

Ακολουθώντας τα δώδεκα βήματα του προγράμματος, οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι:

1. Παραδέχονται ότι είναι ανίσχυροι απέναντι στο φαγητό και ότι δεν ήλεγχαν πια τη ζωή τους.
2. Καταλήγουν να πιστέψουν ότι, μία δύναμη μεγαλύτερη από τους ίδιους θα μπορούσε να τούς επαναφέρει στα λογικά τους.
3. Αποφασίζουν να παραδώσουν τη ζωή τους και τη θέλησή τους στη φροντίδα του Θεού, (όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται βάσει της θρησκείας, ή των αντιλήψεών τους).
4. Κάνουν μία άφοβη και διερευνητική απογραφή του εαυτού τους.
5. Παραδέχονται μπροστά στον Θεό, τον εαυτό τους και σ’ έναν άλλο άνθρωπο την ακριβή φύση των σφαλμάτων τους.
6. Είναι απολύτως έτοιμοι να αφήσουν τον Θεό να εξαλείψει όλα τα ελαττώματα του χαρακτήρα τους.
7. Τον παρακαλούν ταπεινά να τούς απαλλάξει από αυτά τα ελαττώματα.
8. Κάνουν έναν κατάλογο όλων των ανθρώπων που είχαν βλάψει και γίνονται πρόθυμοι να επανορθώσουν τα λάθη τους.
9. Κάνουν άμεσες επανορθώσεις, όπου είναι δυνατό, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό θα έκανε ζημιά στους ίδιους, ή σε άλλους.
10. Συνεχίζουν να κάνουν την προσωπική τους απογραφή και όταν σφάλλουν, το παραδέχονται αμέσως.
11. Ζητούν, μέσω της προσευχής και του διαλογισμού, να βελτιώσουν τη συνειδητή επαφή τους με τον Θεό, (όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται), προσευχόμενοι μόνο να τούς δείξει τη θέλησή Του και να τούς δώσει τη δύναμη να εκπληρώσουν το θέλημά Του.
12. Έχοντας μία πνευματική αφύπνιση -ως αποτέλεσμα αυτών των βημάτων- προσπαθούν να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και σε άλλους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους και να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές σε όλες τις υποθέσεις της ζωής τους.
"Το φαγητό είναι εξάρτηση, όπως είναι εξάρτηση το τσιγάρο και τα ναρκωτικά. Για να ξεκινήσει κάποιος το πρόγραμμα, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι είναι υπερφάγος, ότι δηλαδή ξεφεύγει από το φυσιολογικό, όταν τρώει. Παραδείγματος χάριν, όταν τρως μία φέτα τσουρέκι είναι φυσιολογικό, αλλά όταν τρως ένα ολόκληρο τσουρέκι είναι υπερφαγία. Αλλά, π.χ. ένας ανορεξικός, που τρώει μισό μήλο την ημέρα, μπορεί να θεωρεί υπερφαγία το να φάει ένα μήλο, δηλαδή και αυτός ξεφεύγει από το φυσιολογικό. Στις συναντήσεις μας λέει ο καθένας το πρόβλημά του και προσπαθεί να βοηθηθεί ακούγοντας τους άλλους. Είναι ένα είδος ομαδικής ψυχοθεραπείας", αναφέρει μέλος των Ανώνυμων Υπερφάγων εδώ και 6 χρόνια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
To πρόγραμμα των Ανώνυμων Υπερφάγων ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια από το Ρίο Ράντσο του Νιού Μέξικο των ΗΠΑ, με πρωτοβουλία της Ροζάν Σ. και δύο άλλων γυναικών. Σήμερα αριθμεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις 54.000 μέλη, που συναντώνται σε 6.500 ομάδες, σε περισσότερες από 75 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: