Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

'Ασθμα προκαλούν μόνο οι σκύλοι

Τα παιδιά που έχουν προδιάθεση για άσθμα, αυξάνουν τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν τηνπάθηση, αν έχουν σκύλο στο σπίτι τους, αλλά όχι γάτα.
Η μελέτη, που ανέλυσε τις περιπτώσεις 380 παιδιών με αυξημένο κίνδυνο άσθματος λόγω σχετικού οικογενειακού ιστορικού, διαπίστωσε ότι όσα παιδιά είχαν σκυλο στο σπίτι στην ηλικία των επτά ετών, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα (σχεδόν τριπλάσια) να αναπτύξουν άσθμα στη συνέχεια. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε ανάλογη σχέση ανάμεσα στην ύπαρξη αλλεργιογόνων παραγόντων λόγω γάτας στο σπίτι και στην εμφάνιση παιδικού άσθματος.
Δεν είναι ακόμα βέβαιο γιατί οι σκύλοι μπορεί να προκαλέσουν άσθμα αλλά όχι οι γάτες. Ένας παράγων μπορεί να είναι η ενδοτοξίνη, μια ουσία που παράγεται από βακτήρια, τα οποία προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων του ανθρώπου. Οι σκύλοι έχουν συνήθως πολλή ενδοτοξίνη, αλλά οι γάτες πολύ λιγότερη.
Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν οτι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες σε μια οικογένεια αν πρέπει να έχει στο σπίτι της κάποιο οικιακό ζώο και τι είδους, ειδικά αν έχει οικογενειακό ιστορικό άσθματος. Όπως είπε, προς το παρόν, η απόφαση μιας οικογένειας μπορεί να βασίζεται στο ποιο ζωάκι προτιμούν και όχι στις πιθανές επιπτώσεις του για το παιδικό άσθμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: