Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Εκπληξη από την «X-Woman»

Ρίγη συγκίνησης έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η ανακάλυψη ενός νέου ξεχωριστού είδους ανθρώπου - πρόκειται για την «Χ - Woman» («Γυναίκα - Χ») που έζησε στην προϊστορική περίοδο πριν από 30.000-50.000 χρόνια. Παλαιοντολόγοι εντόπισαν οστό δακτύλου σε σπήλαιο της Σιβηρίας και, μέσω ανάλυσης DNA, διαπίστωσαν ότι ανήκει σε ένα εντελώς άγνωστο είδος ανθρώπου που το βάπτισαν «Γυναίκα - Χ».
Με αυτήν την ανακάλυψη θα πρέπει να ξαναγραφεί η ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου, διατείνονται οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι το εύρημα θα μπορούσε επίσης να αποδείξει πως το ανθρώπινο είδος μετανάστευσε από την Αφρική στον υπόλοιπο πλανήτη πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια.
Οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γενετικό υλικού του οστού της «Γυναίκας - Χ», το συνέκριναν με το DNA ανθρώπων της εποχής του Νεάντερταλ, σύγχρονων ανθρώπων και πιθήκων και διαπίστωσαν ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα είδη.
«Το DNA της «Γυναίκας - Χ» ήταν μία έκπληξη. Αν και είχε αρκετές ομοιότητες με τα μέχρι τώρα γνωστά είδη του ανθρώπου, έφερε πολλές διαφορές με τους σύγχρονους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ», υποστηρίζει ο Γιοχάνες Κράουζε από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας, ο οποίος πρώτος έβαλε στο μικροσκόπιο το DNA της «Γυναίκας - Χ».
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το οστό αποδεικνύει ότι η «X - Woman» ήταν νεότερη από τον Homo Erectus, τον πρόγονο του ανθρώπου που έζησε στην Αφρική πριν από 1.900.000 χρόνια και πιθανότατα πρόκειται για ένα τρίτο είδος ανθρώπου που ζούσε παράλληλα με τους ανθρώπους του Νεάντερταλ και τους σύγχρονους ανθρώπους στη Σιβηρία πριν από 30.000-50.000 χρόνια.
Το μικροσκοπικό κομμάτι του οστού από το πέμπτο δάκτυλο της «W - Woman» ανακαλύφθηκε το 2008 από ομάδα αρχαιολόγων που εργαζόταν στο σπήλαιο Ντεσίνοβα των βουνών Αλτάι της Σιβηρίας. Εκτοτε οι επιστήμονες ερευνούν τη χρονολογική και γενεαλογική ταυτότητα του οστού.
Συνύπαρξη
Για τους επιστήμονες, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της ανακάλυψης εστιάζεται στο γεγονός ότι υπήρξε κάποια εποχή που οι τρεις μορφές του ανθρώπινου είδους, οι Homo Sapiens, οι Νεάντερταλ και το είδος που εκπροσωπείται από την «X - Woman», συνυπήρχαν και αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: