Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Οι μπόμπιρες του Facebook!

Προφίλ στο Facebook και σε άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν παιδιά ηλικίας ακόμη και οκτώ ετών προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς για την προστασία τους από “κακοτοπιές”.
Σύμφωνα με την Telegraph, ο Ofcom -οργανισμός που επιβλέπει τα μέσα ενημέρωσης- αναφέρει πως ένα στα πέντε παιδιά (19%) μεταξύ 8-12 ετών έχουν λογαριασμό σε ιστοσελίδες όπως Facebook, Bebo και MySpace παρόλο που η εγγραφή επιτρέπειται για άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών.
Επιπλέον, ένας στους έξι γονείς δεν γνωρίζει πως το παιδί του διαθέτει προφίλ σε site κοινωνικής δικτύωσης.
Η έρευνα αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το Facebook έχει μπει στο μικροσκόπιο του Κέντρου Προστασίας των Ανηλίκων στο Διαδίκτυο το οποίο κατακρίνει τη δημοφιλή ιστοσελίδα επειδή αρνήθηκε να βάλει ένα επιπλέον “κουμπί” για αναφορά κακοποίησης που θα βοηθούσε τους νέους να καταγγείλουν ανάρμοστη διαδικτυακή συμπεριφορά.
“Δεν έχει σημασία αν είναι μικρή η ηλικία των ατόμων που κάνουν λογαριασμό σε sites κοινωνικής δικτύωσης αφού δεν είναι σκεπτικιστικοί. Αυτό που θεωρείται επικίνδυνο είναι η ύπαρξη κακόβουλων ανθρώπων και αρπακτικών οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από γοητευτικά πράγματα ενηλίκων.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν είσαι σε αυτήν την ηλικία δεν ασχολείσαι τα όρια που επιβάλει κάποια ιστοσελίδα”, είπε ο τεχνικός ασφαλείας της Sophos, Graham Cluley .
Η έρευνα έδειξε επίσης πως το 70% των χρηστών κάτω των 11 ετών πιστεύει όσα γράφονται στο διαδίκτυο ενώ το 44% ατόμων ηλικίας 12-15 χρόνων υποστηρίζουν πως δε θα έπρεπε να θεωρείται ως παράνομο το κατέβασμα ταινιών και μουσικής από το διαδίκτυο.
Από την πλευρά του, το Facebook ισχυρίζεται πως είναι ευθύνη των γονιών να ελέγχουν τις κινήσεις του παιδιού στο διαδίκτυο ενώ ξεκαθάρισε πως οι κανόνες προστασίας είναι συγκεκριμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: