Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

“Γερμανικό μοντέλο” διαφθοράς δείχνει η υπόθεση Daimler

Με την αποκάλυψη ότι η γερμανική Daimler δωροδοκούσε αξιωματούχους και στην Ελλάδα, καταδεικνύεται 'ενα“γερμανικό μοντέλο” και στη διαφθορά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ημερησίας.
Σκάνδαλο Siemens, υπόθεση Mann και η υπόθεση Daimler που “έσκασε” πρόσφατα, έχουν πολλά κοινά σημεία καθώς οι εταιρείες – στυλοβάτες της γερμανικής οικονομίας – χρησιμοποιούσαν κοινές μεθόδους.
Στην περίπτωση της Daimler, η γερμανική εταιρεία δωροδοκούσε αξιωματούχους σε 22 χώρες – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για την προμήθεια υλικού. Στην Ελλάδα η Daimler πούλησε στρατιωτικά οχήματα, λεωφορεία, πυροσβεστικά οχήματα αλλά και αυτοκίνητα για την ελληνική Βουλή, με αποδέκτες πολλές ΔΕΚΟ που σχετίζονται με το υπουργείο Μεταφορών αλλά και δήμους, στο χρονικό διάστημα από το 1998 μέχρι το 2008.
Και αν η Siemens δια στόματος του πρώην ισχυρού διευθυντή της είχε δόσει ποσό που μπορεί να ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ για μίζες από το 1999 ως το 2004, η κατασκευάστρια φορτηγών Mann, όπως αποκάλυψε η εφορία του Μονάχου, διέθεσε ποσό τουλάχιστον 16 εκατομμυρίων ευρώ σε φορείς στην Ελλάδα την περίοδο 2002 -2005 για αγορά υλικού από τον ΗΛΠΑΠ αλλά και προγράμμα του ΥΕΘΑ.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση προκάλεσε την παραίτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Μεταφορών Χ. Βερελή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: