Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Τα χρόνια μεγάλωσαν τις... μερίδες

Στην υπηρεσία της επιστήμης τέθηκε η τέχνη και, συγκεκριμένα, δεκάδες διάσημοι πίνακες με θέμα τον Μυστικό Δείπνο. Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τη διαχρονική απεικόνιση του πιο γνωστού δείπνου στην ιστορία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία έχει τις ρίζες της πολύ παλαιότερα απ’ ό,τι νομίζαμε.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μερίδες και τα πιάτα στους πίνακες με τη σκηνή του Μυστικού Δείπνου αυξάνονται σταδιακά και σταθερά τα τελευταία 1.000 έτη με την πάροδο του χρόνου. Oσο πιο πρόσφατα είναι τα έργα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του φαγητού (συνήθως ψωμί, αρνί και χοιρινό) που απεικονίζεται, σύμφωνα με την έρευνα η οποία θα δημοσιευτεί στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «The International Journal of Obesity», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Live Science».
«Κατά την τελευταία χιλιετία έχουμε γίνει μάρτυρες δραματικών αυξήσεων στην παραγωγή, τη διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, την αφθονία και μιας πτώσης στις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο Γουόνσινκ, που είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ασυλλόγιστη διατροφή: Γιατί τρώμε περισσότερο από όσο νομίζουμε». «Καθώς η τέχνη μιμείται τη ζωή, οι αλλαγές αυτές έχουν αντικατοπτριστεί στις ζωγραφικές απεικονίσεις του πιο διάσημου δείπνου στην ιστορία», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Μπράιαν Γουόνσινκ, διευθυντής του Εργαστηρίου Τροφών του Πανεπιστημίου Κόρνελ, και ο αδερφός του Κρεγκ, καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών στο Κολέγιο Ουεσλέιαν της Βιρτζίνια, ανέλυσαν τους 52 πιο διάσημους πίνακες με τη σκηνή του Μυστικού Δείπνου στην παγκόσμια ζωγραφική μεταξύ των ετών 1000 και 2000, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται τα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Ελ Γκρέκο και του Ρούμπενς.
Αφού συνέκριναν το μέσο μέγεθος των πιάτων και των μερίδων (το πρόβλημα των διαφορετικών αναλογιών σε κάθε έργο λύθηκε με τη σύγκριση των τροφίμων με το μέγεθος του ανθρώπινου κεφαλιού στους πίνακες), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέγεθος των μερίδων φαγητού είχε αυξηθεί διαχρονικά κατά 69%, των πιάτων κατά 66% και στις φρατζόλες ψωμιού κατά 23%.
Ερευνώντας τις διατροφικές συμπεριφορές και πώς αυτές συνδέονται με την επιδημία παχυσαρκίας στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, οι αδερφοί Γουόνσινκ έχουν διαπιστώσει ότι ένας παράγοντας είναι οι μεγάλες μερίδες φαγητού που ωθούν τους ανθρώπους να υπερκαταναλώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: