Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τα σοκολατένια αβγά κάνουν καλό στα αγγεία

Τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά κάνουν καλό στην καρδιά και τα αγγεία, αφού μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού κατά 39%.
Σύμφωνα τα ευρήματα μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μισό μικρό σοκολατένιο πασχαλινό αβγό την εβδομάδα, μειώνουν την πίεσή τους, με αποτέλεσμα να έχουν 39% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό ή έμφραγμα.
Αυτό που συμβάλει σε θετικά για την υγεία αποτελέσματα, τονίζουν οι ειδικοί, είναι ότι τα αβγά είναι σε λεπτά κομμάτια σοκολάτας κι έτσι με μικρές ποσότητες λαμβάνουμε αρκετή ευχαρίστηση.
Στη μελέτη συμμετείχαν σε 19.000 άτομα μέσης ηλικίας και είχε διάρκεια οκτώ χρόνια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έγιναν συγκρίσεις μεταξύ αυτών που κατανάλωναν τις μικρότερες και μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας.
Οι διαφορές στην καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας ήταν μόλις 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κομμάτι από πλάκα σοκολάτας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν… απρόσμενα: όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα γραμμάρια σοκολάτας μείωναν τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος κατά 25% και εγκεφαλικού κατά 50%.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη της σοκολάτας στα βλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο και παράλληλα εξηγούν πως όσο πιο μαύρη η σοκολάτα, τόσο περισσότερα και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.
«Μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, μόνο όμως όταν αυτές αντικαθιστούν άλλα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά» σχολιάζει ο δρ Buijsse, υπεύθυνος της επιστημονική μελέτης.
«Τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν “όνειρο” για κάθε λάτρη της σοκολάτας και ειδικά την πασχαλινή περίοδο. Εντούτοις θα πρέπει να διαβάσουν και να προσέξουν τα ψιλά γράμματα της μελέτης» εξηγεί η VictoriaTaylor, ειδική στη διατροφή καρδιοπαθών από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.
Τα ψιλά γράμματα της μελέτης ορίζουν ως «υγιεινή κατανάλωση» ένα τετραγωνάκι σοκολάτας την ημέρα ή μισό μικρό σοκολατένιο πασχαλινό αβγό την εβδομάδα, ενώ όσο περισσότερο κακάο, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη στην καρδιά και τα αγγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: