Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η επιστροφή της κασέτας

Πριν από περίπου 11 χρόνια αγόρασα το πρώτο μου CD. Οι Radiohead είχαν την «τιμή» να παίζουν για πρώτη φορά σε αυτό μηχάνημα που λέγεται CD Player, ισοπεδώνοντας στην κυριολεξία το πλήθος από τις κασέτες που δέσποζαν στο συρτάρι του γραφείου μου. Χωρίς καμία λύπη, αντιθέτως με περισσό ενθουσιασμό, πήρα μια πλαστική σακούλα και άδειασα το συρτάρι. Η σακούλα είχε μπει στον κάδο σκουπιδιών και μια νέα εποχή άρχιζε για τα αυτιά μου…!
Κατά τη διάρκεια του μεγάλου τους σουξέ, οι κασέτες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της παρέας. Ήταν φθηνές, μικρές, πρακτικές και απλές, αλλά, εν αντιθέσει με τα βινύλια, πάρα πολύ αντιαισθητικές.
Δύο κακά είχαν οι κασέτες: Το πρώτο (και πιο σημαντικό) ήταν ότι η ποιότητα του ήχου που έβγαζαν εξαρτιόταν άμεσα από την ποιότητα του κασετόφωνου που είχες, με αποτέλεσμα το ίδιο τραγούδι να ακούγεται τελείως διαφορετικό από συσκευή σε συσκευή!
Το δεύτερο είναι ότι ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη θέση του «στολιδιού» μέσα στο σπίτι, όπως ήταν το βινύλιο που κοσμεί ακόμα και τώρα πολλά σπίτια μουσικόφιλων. Και αυτό γιατί πάντα έμοιαζε «παρακατιανό» με μια καφέ λωρίδα σαν μακαρόνι, έτοιμο για να πεταχτεί στα σκουπίδια.
Τα σημερινά 15χρονα γνωρίζουν τις κασέτες μόνο από στάμπες σε μπλούζες των trendy μαγαζιών ή από κούτες στις αποθήκες των μεγαλύτερων αδερφών τους.
Κι όμως. Ίσως να έχει έρθει η στιγμή που η κασέτα θα κάνει ξανά την θριαμβευτική της είσοδο στα σπίτια όλου του κόσμου!
Πριν από ένα χρόνο, και ενώ όλοι, ακόμα και οι μεγάλες δισκογραφικές, έχουν ξεχάσει ακόμα και το σχήμα της κασέτας, μερικά indie συγκροτήματα από τη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν mp3, CD και όλες τις λοιπές μουσικές τεχνολογίες, ηχογραφώντας την μουσική τους και κυκλοφορώντας την μόνο σε κασέτες!
Μάλιστα, ακολουθώντας το παράδειγμα τους, η Universal εξέδωσε πρόσφατα την πρώτη συλλογή τραγουδιών σε κασέτα μετά από 6 χρόνια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκατοντάδες underground μικρές δισκογραφικές ξεκίνησαν από πέρσι να βγάζουν όλες τους της δουλειές σε κασέτες με εξώφυλλα τόσο καλλιτεχνικά που αποτελούν από μόνα τους έργα Τέχνης!
Σύμφωνα πάντως με τη Universal, οι κασέτες αποτελούν μια καλή επιλογή για δύο προφανείς λόγους:
1. Σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, αποτελούν μια καλή και φθηνή λύση τόσο για τις δισκογραφικές όσο και για τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι θα αγοράζουν τις κασέτες σε τιμή μειωμένη κατά 60 – 70% σε σχέση με τα CD.
2. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και μένουν «απέξω» από τις μουσικές εξελίξεις ακριβώς επειδή δεν μπορούν να μάθουν να χειρίζονται ούτε υπολογιστή, ούτε iPODs ούτε CD-Players. Αφήστε που είναι και οι άνθρωποι που μπορούν να αγοράζουν περισσότερο εύκολα, αφού δεν ανήκουν στη γενιά των 700 ευρώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: