Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Τι πραγματικά έγινε χθες στη Σύνοδο Κορυφής

Τελικά ο άνθρωπος που ίσως σώσει την παρτίδα για την Ελλάδα δεν ήταν ούτε ο Σαρκοζί ούτε βέβαια η Μέρκελ. Είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Τρισέ. Γιατί η δική του απόφαση... που αφορά τα ελληνικά ομόλογα και την ανακοίνωσε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, μπορεί να οδηγήσει στη λύση του πραγματικού προβλήματος της Ελλάδας που δεν είναι άλλο από το πώς θα δανειστεί με χαμηλά επιτόκια.
Τα όσα αποφάσισαν λίγο αργότερα Μέρκελ και Σαρκοζί και προσυπέγραψαν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ως πειθήνιοι ακόλουθοι δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας.
Ας το δούμε αναλυτικά. Το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες, όταν ο Τρισέ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2011 ουσιαστικά θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό εκτιναξε τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας, αφού οι δανειστές μας υποστήριζαν ότι έπρεπε να πάρουν μεγάλα επιτόκια επειδή τα ομόλογά μας ήταν επισφαλή! Έτσι άρχισε το τρελό πάρτυ των κερδοσκόπων που διέκριναν αμέσως τη δυσμενή θέση μας λόγω της απόφασης Τρισέ και με κάθε ευκαιρία ζητούσαν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια.
Χθες ο Τρισέ διόρθωσε το λάθος του. Κατάλαβε προφανώς ότι με την προηγούμενη απόφασή του άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ίδιο το ευρώ και ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα δέχεται τα ομόλογά μας με καλή αξιολόγηση και για το 2011. Το μήνυμα στις αγορές είναι σαφές και τώρα έχουμε λόγο να ελπίσουμε ότι σταδιακά η κατάσταση θα βελτιωθεί και τα επιτόκια που θα επιτύχουμε θα είναι χαμηλότερα.
Αυτό είναι το ουσιαστικό μας κέρδος από τη χθεσινή ημέρα. Γιατί η απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με το μηχανισμό βοήθειας προς τα κράτη που θα βρίσκονται σε οικονομικό κίνδυνο μόνο θετική δεν είναι για την Ελλάδα. Προβλέπει ένα μηχανισμό βοηθείας που θα ενεργοποιηθεί μόνο αν μια χώρα δεν μπορέσει να δανειστεί. Και ο μηχανισμός αυτός είναι κατά ένα μέρος ευρωπαϊκός και κατά ένα άλλο μέρος από το ΔΝΤ. Δηλαδή τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα που θα τα ζητήσει, όταν θα έχει σχεδόν χρεωκοπήσει και θα επιφέρουν τους δυσμενέστατους όρους του ΔΝΤ - απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ - που κατά επανάληψη σας έχω περιγράψει από αυτή τη στήλη.
Δηλαδή η Μέρκελ κατάφερε να περάσει σχεδόν το σύνολο των θέσεών της. Βρήκε απέναντί της έναν αδύναμο Σαρκοζί μετά την εκλογική του ήττα την Κυριακή και του "πέρασε" ακριβώς αυτό που επιθυμούσε. Αν λοιπόν δεν είχαμε χθες την απόφαση Τρισέ για τα ομόλογα και το μοναδικό μας δεδομένο ήταν η απογευματινή απόφαση της Ε.Ε. για το μηχανισμό βοήθειας θα ήμασταν εν όψει μιας δυσμενούς εξέλιξης. Μετά την απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη ίσως να φαίνεται για πρώτη φορά μετά από καιρό "φως στο βάθος του τούνελ".
Σε κάθε περίπτωση πάντως αποδείχθηκε ότι οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Έρμαια της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης κάθε χώρας, αδυνατούν να κουμαντάρουν την ενωμένη Ευρώπη, όταν κλυδωνίζεται και αφήνουν τους γραφειοκράτες να παίζουν με τις εθνικές οικονομίες σαν να παίζουν "Μονόπολη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: