Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Φύκια στο... ψωμί

Oμάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ υποστηρίζει ότι η προσθήκη... φυκιών στο ψωμί, στα μπισκότα και στο γιαούρτι θα μπορούσε να μειώσει το λίπος που απορροφά ο οργανισμός ως και κατά 75%.
Το «μυστικό» φαίνεται να είναι η αλγινάτη, ένα πολυμερές που εξάγεται από τα φύκια και το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε μικρές ποσότητες στις τροφές, καθώς τους προσφέρει συμπυκνωμένη και «γεμάτη» γεύση. Πρώιμα τεστ γεύσης έχουν δείξει ότι η προσθήκη του πολυμερούς και σε μεγαλύτερες ποσότητες στα τρόφιμα θα μπορούσε να είναι δυνατή.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ιαν Μπράουνλι κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, «αν επιτύχουμε να προσθέσουμε φυσικές ίνες σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί,τα μπισκότα ή το γιαούρτι,ως και τα τρία τέταρτα των λιπαρών που περιέχονται σε αυτές τις τροφές δεν θα απορροφώνται από το σώμα». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι με την ομάδα του έχει ήδη προχωρήσει σε προσθήκη αλγινάτης στο ψωμί με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. «Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές προκειμένου να δούμε πόσο αποτελεσματική θα ήταν η προσθήκη της ουσίας στις τροφές στο πλαίσιο μιας φυσιολογικής διατροφής».
Σύμφωνα με τον δρα Μπράουνλι, τα φύκια μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικά μια πολύ πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού. «Μάλιστα τα φύκια δεν βοηθούν μόνο στη διαχείριση του βάρους,αλλά αυξάνουν και τη συνολική περιεκτικότητα της καθημερινής διατροφής σε υγιεινές ίνες» σημείωσε ο επιστήμονας και κατέληξε ότι με βάση όλα αυτά τα στοιχεία η αλγινάτη δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει λύση στη μάχη ενάντια στην παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: