Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Για να πίνουμε στην υγειά μας

Το νερό μπαίνει στα σπίτια μας, περνάει από τις βρύσες μας και «σερβίρεται» στο ποτήρι μας.Το πίνουμε «στην υγειά μας»! Κατά πόσο όμως το υγρό αυτό που «ταξιδεύει» μέσα από τις πολυκαιρισμένες σωληνώσεις είναι κατάλληλο για την υγεία μας; «Κάθε χρόνο πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι χημικών ουσιών εκλύονται στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα παγκοσμίως.Η έκλυση όλων αυτών των χημικών ουσιών σε ετήσια βάση μολύνει το διαθέσιμο πόσιμο νερό του πλανήτη μας και συνεχώς υποβαθμίζει την ποιότητα και την καταλληλότητά του», υποστηρίζει ο χημικός μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Messehaus ΑΕ, Χρήστος Ρεκουνιώτης. Η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία, τα μη επεξεργασμένα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, οι παράνομες χωματερές, οι διαρροές από υπόγειες δεξαμενές υγρών καυσίμων, τα παλαιά και ασυντήρητα δίκτυα ύδρευσης κ.ά. είναι οι κυριότερες αιτίες μόλυνσης του πόσιμου νερού.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, «έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών ότι ακόμα και τα παραπροϊόντα της χλωρίωσης του νερού, δηλαδή οι χημικές ενώσεις του χλωρίου με άλλες οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στο πόσιμο νερό, έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας».
Για την αντιμετώπιση αυτού του επιτακτικού πια προβλήματος πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι! «Σε συλλογικό επίπεδο» ο Χρήστος Ρεκουνιώτης υποστηρίζει πως «θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και μέριμνα για τη σωστή αξιοποίηση και διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς και καταπολέμηση όλων των αιτιών που υποβαθμίζουν την ποιότητα και περιορίζουν τη σπατάλη».
Σε ατομικό επίπεδο μας προτείνει να διαχειριζόμαστε το νερό με σύνεση, να περιορίζουμε και να ανακυκλώνουμε τα απορρίμματά μας και να χρησιμοποιήσουμε την σύγχρονη τεχνολογία για ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού μας.

Φίλτρα Νερού
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οικογένειες επενδύουν σε συστήματα καθαρισμού πόσιμου νερού, έτσι ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα του νερού στο σπίτι τους και να προστατεύσουν την υγεία τους.
Ποια είναι όμως τα νέα συστήματα καθαρισμού, πόσο αντέχουν στον χρόνο και πόσο κοστίζουν; Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς σύγχρονα συστήματα καθαρισμού που αποτελούνται συνήθως από συνδυασμό των διάφορων διαθέσιμων τεχνολογιών, έτσι ώστε να παρέχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες μας αλλά και την έγκυρη πιστοποίησή του από κάποιον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ειδικός «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή φορέας ή οργανισμός που να πιστοποιεί συστήματα καθαρισμού πόσιμου νερού. Υπάρχουν όμως διεθνείς φορείς με τεράστια τεχνογνωσία στο αντικείμενο, που πιστοποιούν την απόδοση και την ποιότητα κατασκευής, με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή.
Τέτοιοι φορείς είναι το NSF και το WQA». Πόσο αντέχουν στον χρόνο και πόσο κοστίζουν; Η «ζωή» τους και το κόστος τους ποικίλλουν από σύστημα σε σύστημα. Ωστόσο, καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να επιλέξετε ένα πιστοποιημένο σύστημα, όπου θα αναγράφεται η ποσότητα του νερού που μπορεί να επεξεργαστεί, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα εγγυημένο αποτέλεσμα και να υπολογίσετε τον χρόνο ζωής του.
«Οσον αφορά το κόστος», ο Χρήστος Ρεκουνιώτης μάς λέει, κλείνοντας, «ότι σε κάθε περίπτωση είναι ασύγκριτα χαμηλότερο από το κόστος του εμφιαλωμένου νερού, καθώς κυμαίνεται από 2 ευρώ και 7 λεπτά το λίτρο, ανάλογα με την κατανάλωση, την ποιότητα επεξεργασίας του κ.λπ.».

Σημειώσεις
ΜΕ έκθεσή της η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών, καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 από έλλειψη νερού. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
ΜΕ το σύνθημα «Νερό για τη Ζωή», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε με ψήφισμά της τη δεκαετία 2005 -2015 έως τη Διεθνή Δεκαετία για Δράση, κάνοντας έκκληση για πιο συντονισμένη δράση, ώστε να υλοποιηθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.
«ΣΠΑΤΑΛΗ στο νερό» χαρακτηρίζει τη χώρα μας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Για να αλλάξουμε αυτό τον τίτλο, πρέπει απλά να κλείνουμε έστω και για λίγο τη βάνα της βρύσης και να μη σπαταλάμε ούτε σταγόνα νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: