Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Αργεί η γιατρειά στις δαπάνες φαρμάκων

Τουλάχιστον ένας χρόνος θα απαιτηθεί προκειμένου να εφαρμοστούν και να αποδώσουν τα νέα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα δημόσια νοσοκομεία που εξήγγειλε η κυβέρνηση και αναμένεται να προωθήσει με σχετικές διατάξεις στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ότι εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξει δραστική περιστολή των εξόδων και της σπατάλης στα νοσηλευτικά ιδρύματα, σειρά προβλημάτων καθιστούν αδύνατη την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στα νοσοκομεία.
Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι μείωση των δαπανών από τα φάρμακα στα νοσοκομεία μπορεί να υπάρξει μετά τα μέσα του 2011, αφού σήμερα οι συνθήκες που επικρατούν είναι τουλάχιστον... τριτοκοσμικές, με συνέπεια να υπάρχουν και χρονιές όπου η δαπάνη αυξάνεται με ρυθμό ακόμη και 49%!

Οι αλλαγές

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να προχωρήσει στην καθιέρωση μειοδοτικών ηλεκτρονικών διαγωνισμών με βάση τη δραστική ουσία, στην υιοθέτηση νοσοκομειακής συσκευασίας, στην εφαρμογή ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος και διασύνδεση με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ καθώς και στη σύνταξη νοσοκομειακού συνταγολογίου. Ωστόσο, αυτά που δεν έχουν υπολογισθεί ακόμη είναι τα εξής:
Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει κανενός είδους μηχανογραφικό σύστημα (καταγραφής της διάθεσης των φαρμάκων) που να επιτρέπει τη σύνδεση του ενός τμήματος με το άλλο ή με κάποια κεντρική υπηρεσία.
Απαιτείται χρονικό διάστημα πέραν των τριών μηνών ώστε να παραχθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι νοσοκομειακές συσκευασίες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συνεννόηση για την αλλαγή αυτή.
Για να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί πρέπει να καθοριστούν επακριβώς από ειδική επιστημονική επιτροπή οι δραστικές ουσίες των φαρμάκων που χρειάζονται για κάθε ασθένεια αλλά και οι τυχόν διαφοροποιήσεις που καταγράφονται από ασθενή σε ασθενή (περιπτώσεις αλλεργιών ή αντενδείξεων).
Αλλά το βασικό στοιχείο που απουσιάζει σήμερα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Δεν εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση των διαφόρων νοσημάτων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να χορηγούνται περισσότερα φάρμακα, σε μεγαλύτερες δόσεις ή και εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

Διαφορετικά συνταγολόγια

Στα φαρμακεία των νοσοκομείων εργάζονται σε όλη τη χώρα μόλις 300 φαρμακοποιοί, που δεν επαρκούν ούτε για τη διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων, πολύ περισσότερο βέβαια για να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα.
Σε κάθε νοσοκομείο απαιτείται ουσιαστικά διαφορετικό συνταγολόγιο σύμφωνα με την ειδίκευση που υπάρχει. Ομως για τη δημιουργία του χρειάζεται επίσης ειδική επιτροπή αλλά προπαντός η μηχανογράφηση μέσω της οποίας θα γίνεται γνωστό τι φάρμακο δίνεται σε κάθε κλινική αλλά και σε ποιον ασθενή.
Σήμερα σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν μηχανογραφημένα φαρμακεία που καταγράφουν τα αποθέματα των φαρμάκων αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τις κλινικές. Αποτέλεσμα είναι ουδείς να γνωρίζει την πορεία ενός σκευάσματος όταν αυτό φεύγει από τα ράφια του φαρμακοποιού.
Να σημειωθεί ότι τα είδη των φαρμάκων που διακινούνται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία είναι περίπου 2.000 σε σύνολο περίπου 8.000 που έχουν άδεια κυκλοφορίας, και σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν διαφορετικά ιδιοσκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διορισθεί ακόμη πρόεδρος στον αρμόδιο φορέα (ΕΟΦ) που υποτίθεται ότι θα αποτελεί τον κεντρικό ελεγκτικό μηχανισμό.
Ενα από τα κυριότερα προβλήματα, όμως, είναι πως το υπουργείο Υγείας δεν γνωρίζει καν τα αίτια της αστρονομικής αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών στα νοσοκομεία, αφού δεν έχει γίνει ούτε σχετική μελέτη ούτε σχετικός έλεγχος.
Πάντως, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί αισιόδοξο και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει πρόθεση για αλλαγή του υπάρχοντος σπάταλου συστήματος.
Οπως λέει, «τα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική είναι σημαντικά και η εφαρμογή τους θα οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και σε ένα ορθολογικό σύστημα λήψης αποφάσεων. Πρώτη φορά υπήρξε ουσιαστικός συντονισμός της δράσης τριών υπουργείων και διαμορφώνεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που αντανακλά πολιτικές που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: