Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα»

Είπε και μίλησε ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες την Πέμπτη (26/3), λίγες ώρες μετά τη γαλλογερμανική συμφωνία. Τα μέτρα είναι αρκετά, υποστήριξε ο πρωθυπουργός καθησυχάζοντας τους απανταχού Έλληνες, που «ανατρίχιασαν» με την σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της Ελλάδας για το πώς εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, λέγοντας πως οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο. «Είναι μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως με αυτό το πακέτο στήριξης κατοχυρώνεται η σταθερότητα της ευρωζώνης.
«Εμπλουτίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δημιουργείται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική προστασία στην Ευρωζώνη και τη συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως το πακέτο στήριξης δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Μάλιστα, ανέφερε πως οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης του πακέτου εναπόκεινται στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, σύμφωνα με τις δανειακές ανάγκες της εκάστοτε χώρας που ζητά τη βοήθεια.

«Μην παίζετε με την Ελλάδα»

Ο Γιώργος Παπανδρέου ερωτηθείς για τη σημασία του μηχανισμού στήριξης, τόνισε πως συνιστά μια ξεκάθαρη δήλωση: «Μην παίζετε με την Ελλάδα», παραπέμποντας στα παιχνίδια κερδοσκοπίας που έχουν παιχτεί εις βάρος της χώρας μας το τελευταίο διάστημα.
«Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις. Η ύπαρξη και μόνον του μηχανισμού ειναι η αξιόπιστη απειλή για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει την ηρεμία της» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ηρωίδα» η Μέρκελ στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, τα χαμόγελα στην γερμανική πλευρά είναι διάπλατα, καθώς θεωρείται προσωπική επιτυχία της γερμανίδας καγκελάριου η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «σκληρό αγώνα που έδωσε με τους συμμάχους της στην ευρωζώνη και την εξασφάλιση σκληρών όρων για το χρηματοπιστωτικό δίχτυ ασφαλείας που συμφώνησαν να δημιουργήσουν για την Ελλάδα.»
Αυτό της δίνει πολλά συν στις επικείμενες εκλογές του Μαϊου διεξαχθούν το Μάιο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από τις οποίες κινδυνεύει η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην άνω βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: