Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πέτυχαν μίνι Μπιγκ Μπανγκ

Φυσικοί στο ερευνητικό κέντρο CERN πέτυχαν σήμερα συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων σε υψηλές ταχύτητες, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μίνι εκδοχές του Μπιγκ Μπανγκ, της μεγάλης έκρηξης που οδήγησε στη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7δισεκατομμύρια χρόνια.Το πείραμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN), κατά το οποίο τα σωματίδια επιταχύνθηκαν σε ταχύτητες ρεκόρ, θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν τη φύση της ύλης και την προέλευση των άστρων και των πλανητών.
"Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνουμε εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς ως τώρα. Ανοίξαμε νέο έδαφος για τη φυσική", δήλωσε ο Όλιβερ Μπουσμίλερ, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτού του προγράμματος που έχει κοστίσει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δύο δέσμες πρωτονίων με ενέργεια 3,5 Tev (τρισεκατομμύρια βολτ ηλεκτρονίων) συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 14.00 (ώρα Ελλάδας) με ταχύτητα κατά ένα νανο-κλάσμα του δευτερολέπτου μικρότερη από εκείνη του φωτός (300.000 χλμ. ανά δευτερόλεπτο) μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ο οποίος βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
"Είναι η αρχή μιας νέας εποχής", δήλωσε η Πάολα Καταπάνο, επιστήμονας και εκπρόσωπος του CERN.
Χιλιάδες φυσικοί σ' όλο τον κόσμο περίμεναν το γεγονός αυτό, το οποίο ελπίζεται ότι θα επιτρέψει να βρεθεί το μποζόνιο του Χιγκς, το κομμάτι που λείπει από το παζλ της θεμελιώδους δομής της ύλης.
Ο εντοπισμός μαζικών και εφήμερων μορίων μπορεί επίσης να επιτρέψει να μάθουμε από τι αποτελείται η μαύρη ύλη που αντιπροσωπεύει το 23% του σύμπαντός μας, έναντι μόνο 4% για την ορατή ύλη, που αποτελεί τα άστρα και τους πλανήτες. Το υπόλοιπο 73% είναι η μαύρη ενέργεια ή η δύναμη με την οποία επεκτείνεται το σύμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: