Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Διπλωματικό θρίλερ: Κλείδωσε η συμφωνία για Ελλάδα - Πειθάρχησε όλη η Ευρώπη στη Μέρκελ

Η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, που δεν είναι άλλο από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Προβλέπει βοήθεια μέσω ΔΝΤ μόνο εάν αντιμετωπίσουμε αδυναμία δανεισμού. Μόνη θετική εξέλιξη η απόφαση Τρισέ για τα ελληνικά ομόλογα.
Το γαλλο-γερμανικό κείμενο προνοεί "ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο θα αποτελείται από διμερή συντονισμένα δάνεια στα οποία τα κράτη-μέλη θα οδηγηθούν να συνεισφέρουν" και ένα συμπλήρωμα από "δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ", σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Ωστόσο, το πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει ανοιχτό, αφού το μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μην δανείζεται με υψηλότατα επιτόκια και όχι η αδυναμία δανεισμού μιας και η Ελλάδα όταν βγαίνει στις αγορές για δανεισμό, οι προσφορές υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. Για τα υψηλά επιτόκια στην ουσία δεν πάρθηκε καμία απόφαση.
Σύμφωνα με την απόφαση η Ελλάδα θα βοηθηθεί μόνο στην περίπτωση που θα έχει αδυναμία δανεισμού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική πλευρά είναι απόλυτα ικανοποιημένη και πως αυτή η απόφαση στέλνει μήνυμα σταθερότητας προς όλους και προς τις αγορές.
Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως "ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής". Η Αθήνα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν "συντονισμένα διμερή δάνεια" που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες. Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλο-γερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά "όλες τις επιλογές" που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ "στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ".
Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας. Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Η συμφωνία τέθηκε εκτάκτως σε συνεδρίαση των 16 χωρών μελών της Ευρωζώνης προκειμένου να επικυρωθεί και τυπικά, ενώ οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν το κείμενο συμφωνίας για χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ελλάδα, χωρός καμία αλλαγή στο προσχέδιο.
Η απόφαση αυτή ελήφθη πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, μετά από συνάντηση της Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί. Οι δύο ηγέτες κατέληξαν στην συμφωνία και εν συνεχεια ενημέρωσαν τον έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το κείμενο της απόφασης ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και η σημείωση και για την εμπλοκή του ΔΝΤ προκαλεί ερωτηματικά και προβληματισμό. Στην ουσία η απόφαση αυτή αποτελεί μία μεγάλη νίκη της Μέρκελ, η οποία κατάφερε να κάνει όλη την Ευρώπη να πειθαρχήσει στις "εντολές" της, δείχνοντας για άλλη μία φορά ποιός είναι το αφεντικό της Ευρώπης.
Όπως είχε δηλώσει η Μέρκελ συζητούσε μόνο μία βοήθεια ως έσχατη λύση με συμμετοχή των ευρωπαίων αλλά και του ΔΝΤ. Αυτό ακριβώς και επετεύχθη σήμερα. Απλά η ανακοίνωση από γαλλικής πλευράς περί ευρωπαϊκής βοήθειας κυρίως ήταν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης για τον Νικολά Σαρκοζί, όπως γίνεται σε όλες τις Συνόδους Κορυφής όπου κάθε ηγέτης θέλει να δίνει το στίγμα του στις αποφάσεις. Το σημαντικό όμως είναι τί θα γράφει το τελικό κείμενο της απόφασης που θα υπογραφεί από τους 16 της Ευρωζώνης.
Η συμφωνία αυτή έχει αυστηρές προϋποθέσεις για την ελληνική πλευρά ακόμα και κυρώσεις από το "χέρι" του ΔΝΤ. Όλο αυτό το παρασκήνιο δείχνει με σαφήνεια πως η απόφαση αυτή δεν αποτελεί επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τη Μέρκελ.
Χαρακτηριστικό για τη σημασία της απόφασης είναι η βόμβα του Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση που επετεύχθη έκανε λόγο για πολύ πολύ άσχημη εξέλιξη η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε ομπρέλα προστασίας στις ελληνικές τράπεζες ανακοινώνοντας μέσω του προέδρου της Ζαν Κλώντ Τρισέ οτι θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιβόητη απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα ήρθε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον Τρισε και απλά η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί το θεωρητικό κομμάτι της βοήθειας.
Την ίδια ώρα οι σπέκουλες συνεχίζονται σε βάρος της Ελλάδας με την Glodman Sachs να δηλώνει μέσω υψυλόβαθμου στελέχους της οτι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δανειστεί 20 δις ευρω από το ΔΝΤ καθώς και οτι η σύνοδος κορυφής θα αποφασίσει την χρηματοδότηση της χώρας μας μόνο από το ΔΝΤ το οποίο θα παίξει ηγετικό ρόλο.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά και για τις διεργασίες στις συνόδους του ΕΛΚ και του ΕΣΚ, που διεξάγονται ταυτόχρονα σήμερα στις Βρυξέλλες. Εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και δεν συμβαδίζει με τη φιλοσοφία του ενιαίου νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: