Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

«Το όπλο μας είναι πλέον γεμάτο»

Στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου φέρνει η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στην Αθήνα. Η «ανάσα» που ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση από τη Σύνοδο Κορυφής ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα ενός σχεδιασμού με στόχο την ευρωπαϊκή «σφραγίδα» αρωγής στην προσπάθεια χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών από τις διεθνείς αγορές και την επιτάχυνση των πρωτοβουλιών στο εσωτερικό, εξασφαλίζοντας σχετικά «ήρεμο» κλίμα για τους επόμενους δύο μήνες.
Το δεύτερο καθοριστικό βήμα θεωρείται ότι θα επιτευχθεί εάν και εφόσον η πορεία του κυβερνητικού έργου δεν χτυπήσει «κόκκινο» στο κρας-τεστ του Μαΐου, οπότε και η τριάδα των επιτηρητών θα προχωρήσει σε τσεκ-απ της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πτώση των Spreads
Ο έλεγχος προς τους υπουργούς θα είναι πλέον, όπως όλα δείχνουν, ασφυκτικός - ειδικά μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού ή μικροεπεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα.Το βέβαιο είναι πάντως ότι η διαδικασία του δανεισμού -από τη στιγμή που θέλουν να παραμείνει απλώς... οπλισμένο το πιστόλι στο τραπέζι- θα γίνει ακολουθώντας τις πολιτικοοικονομικές προβλέψεις. Εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των spreads θα είναι σταδιακή και δεν πρόκειται να καταγραφεί «θεαματική» αλλαγή εντός του διμήνου. Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο, που λέγεται ότι μπορεί να κάνει την πρώτη «έξοδο» για δανεισμό μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ετοιμάζεται να δανειστεί αρχικά μικρότερα ποσά.
Ακριβώς γιατί προσδοκούν καλύτερα αποτελέσματα μετά την άνοιξη (αφού περάσουν το κρας-τεστ και δανειστούν με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια σε πρώτη φάση).
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου -βασικός πυλώνας της αιχμής του δόρατος στη μάχη των Βρυξελλών- σε δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής» μιλά για τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής στήριξης που «δημιουργεί μια «αξιόπιστη απειλή» εναντίον των κερδοσκόπων και ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι να μην ενεργοποιηθεί.
«Στόχος μας παραμένει να χρηματοδοτήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες από τις διεθνείς αγορές», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «επανέρχεται» στα «καθ’ ημάς» για την ψήφιση αυτήν την εβδομάδα του κρίσιμου για τα έσοδα φορολογικού νομοσχεδίου.
Στους στόχους της κυβέρνησης, εν τω μεταξύ, συμπεριλαμβάνεται η μείωση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία (όπως στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας), καθώς και το προσδοκώμενο άλμα στον επενδυτικό τομέα.
Ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει Συνάντηση Επενδυτών, ενώ προγραμματίζει ταξίδια στην Κίνα και ίσως στη Βραζιλία.
Η προεργασία υπουργών, δε, δείχνει ότι η αναφορά του πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων από Κινέζους έχει βάση, αλλά δεν έχει ακόμη στηθεί το όλο οικοδόμημα.
Αλλωστε ο Γ. Παπανδρέου είναι της άποψης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν πρέπει να αποκλείει, αντιθέτως να ενθαρρύνει επενδυτές από την Ομογένεια και από χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο σχεδιασμός της Πράσινης Ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τα θετικά σενάρια εξακολουθούν να υπάρχουν και τα... αρνητικά. Το ΔΝΤ και η ευρωπαϊκή «παρέμβαση» θεωρούνται έσχατη λύση. Ωστόσο η σημαντική ενίσχυση από τη στήριξη Τρισέ των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζεται ισχυρή προοπτική και για την πραγματική οικονομία, αλλά και για το αναπτυξιακό πεδίο...
Στα πάνω του το ευρωπαϊκό νόμισμα
Ανοδο κατέγραψε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το ευρώ έναντι του δολαρίου, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών (1,3278), καθώς η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας μετρίασε την ανησυχία των επενδυτών για τις? τύχες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου «έπαιζε» την Παρασκευή στην περιοχή του 1,34.
Αποκλιμάκωση των spreads και των CDS
Σε επίπεδα πέριξ των 300 μονάδων βάσης υποχώρησαν τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των ευρωπαϊκών μετά τη συμφωνία στην οποία προχώρησαν οι Ευρωπαίοι δημιουργώντας μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ σε περίπτωση που η χώρα μας χρειαστεί βοήθεια. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδα κάτω των 300 μονάδων υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό τα ασφάλιστρα που πληρώνονται έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, τα γνωστά σε όλους, CDS.
Ανοδος και στο χρηματιστήριο
Με μεγάλη άνοδο της τάξης του 4,12% αντέδρασε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών την επομένη της Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ, η οποία επανέφερε την αισιοδοξία για εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Η δήλωση στο «Εθνος της Κυριακής»
Στόχος μας να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ ο ευρωμηχανισμός
Η Ελλάδα την Πέμπτη κατάφερε μια μεγάλη νίκη, αποτέλεσμα των κόπων και των προσπαθειών που καταβάλλουν όλοι οι Ελληνες, για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της, παλεύοντας με τις δικές της δυνάμεις ενάντια σε μια εξαιρετικά αρνητική διεθνή συγκυρία. Η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης εφόσον για οποιονδήποτε λόγο -όπως αναφέρει η απόφαση- «δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς», με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που έδειξαν οι Ελληνες στην προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της. Είναι ακόμη το αποτέλεσμα του έργου ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων να πάνε ξανά χαμένοι και κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την πολιτική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Ελλάδα πέτυχε να κερδίσει αυτό που είχε ανάγκη. Εναν μηχανισμό που θα δημιουργεί μια «αξιόπιστη απειλή», ένα «γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι» απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση της χώρας ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού. Ο μηχανισμός αυτός πλέον υπάρχει και στόχος μας είναι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ. Ο στόχος μας παραμένει να χρηματοδοτήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες από τις διεθνείς αγορές. Η απόφαση, όμως, αυτή αποτελεί και μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ίδια την Ευρωζώνη. Είναι μια ιστορική εξέλιξη και ένα πολύ μεγάλο βήμα προς ένα νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, στη βάση της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης απέναντι σε χώρες που πραγματικά προσπαθούν και χειρίζονται υπεύθυνα τα δημοσιονομικά τους. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέδειξαν με τις αποφάσεις τους ότι μπορούν να στηρίξουν το ευρώ και να υποστηρίξουν τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης απέναντι σε δυσκολίες που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ζώνης και του νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: