Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κάπνισμα εναντίον IQ

Oι καπνιστές έχουν χαμηλότερο IQ σε σχέση με τους μη καπνιστές και όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος τόσο χαμηλότερο είναι το IQ του, υποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20.000 Ισραηλινούς στρατιώτες.
Νέοι άντρες που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα ή περισσότερο είχαν κατά 7,7 μονάδες χαμηλότερο IQ σε σχέση με τους μη καπνιστές, ανακάλυψε ο Dr. Mark Weiser, από το Sheba Medical Center, στο Tel Hashomer. Eφηβοι με φτωχότερο IQ μπορούν να αποτελέσουν στόχο προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην πρόληψη του καπνίσματος.
Αν και υπάρχουν ενδείξεις για σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του χαμηλότερου IQ, πολλές έρευνες έχουν βασιστεί σε τεστ εξυπνάδας που δόθηκαν στην παιδική ηλικία και έχουν επίσης περιλάβει ανθρώπους με προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς που είναι περισσότερο πιθανό να καπνίζουν και να έχουν χαμηλότερο IQ, σημειώνει η ομάδα του Weiser.
Οι ερευνητές εξέτασαν 20.211 18χρονους που είχαν καταταχτεί στον ισραηλινό στρατό. Η ομάδα δεν περιείχε κάποιον με σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ποσοστό 28% των συμμετεχόντων στην έρευνα κάπνιζαν τουλάχιστον ένα τσιγάρο την ημέρα, ποσοστό 3% ήταν πρώην καπνιστές και το 68% δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι καπνιστές είχαν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις σε εξετάσεις εξυπνάδας σε σχέση με τους μη καπνιστές και αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο όπως μετρήθηκε από το πόσα χρόνια εκπαίδευση είχε συμπληρώσει ο πατέρας των εθελοντών.
Ο μέσος όρος IQ για τους μη καπνιστές ήταν περίπου 101, ενώ ήταν 94 για άντρες που είχαν αρχίσει το κάπνισμα πριν καταταγούν στο στρατό. Το IQ ακολουθούσε σταθερά πτωτική πορεία καθώς αυξανόταν ο αριθμός τσιγάρων, από 98 σε ανθρώπους που κάπνιζαν 1 έως 5 τσιγάρα καθημερινά στο 90 για όσους ξεπερνούσαν το ένα πακέτο την ημέρα. Τα IQ που κυμαίνονται από 84 έως 116 θεωρούνται ότι υποδεικνύουν μέτρια εξυπνάδα.
Οι συμμετέχοντες δεν επιτρέπεται να καπνίζουν όταν υποβάλλονται σε τεστ εξυπνάδας, σημειώνουν οι ερευνητές, έτσι είναι πιθανόν τα συμπτώματα στέρησης να επηρεάζουν το σκορ των καπνιστών. Για να αντιμετωπίσουν το θέμα, εξέτασαν επίσης το IQ στους άντρες που δεν κάπνιζαν στα 18 αλλά άρχισαν το κάπνισμα στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
Οι άνθρωποι αυτοί επίσης είχαν χαμηλότερο ΙQ σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, υποδεικνύοντας ότι η στέρηση της νικοτίνης πιθανόν δεν ήταν η αιτία της διαφοράς. Οι ερευνητές επίσης συνέκριναν τα IQ 70 ζευγών αδερφών όπου ένας αδερφός κάπνιζε και ο άλλος όχι. Εκ νέου, ο μέσος όρος του IQ για τον αδερφό που δεν κάπνιζε ήταν υψηλότερος σε σχέση με των καπνιστών.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο IQ έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλέγουν το κάπνισμα παρά ότι το κάπνισμα τους καθιστά λιγότερο έξυπνους, καταλήγει η ερευνητική ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: