Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Έτρωγαν σαν θεοί, το πλήρωνε η καρδιά τους

Τα πλούσια εδέσματα που πρόσφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στους θεούς τους, κατέστρεφαν τις αρτηρίες των… ιερέων που τα έπαιρναν στο σπίτι τους, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Η ανάλυση των τροφίμων που προσφέρονταν στους θεούς των αρχαίων Αιγυπτίων και περιγράφονται στις επιγραφές της αρχαίας Αιγύπτου έδειξε ότι ήταν πλούσια σε κορεσμένα λίπη – και οι τομογραφίες στις μούμιες ιερέων αποκάλυψε πως οι αρτηρίες τους είχαν σοβαρές στενώσεις.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet», αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι η αρτηριοσκλήρυνση δεν είναι τελικά και τόσο… σύγχρονη ασθένεια, όπως νόμιζαν έως πρότινος οι επιστήμονες.
«Τα ευρήματά μας δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ζήσε σαν θεός και θα το πληρώσεις με την υγεία σου», λέει η καθηγήτρια Ρόζαλι Ντέιβιντ, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Οι μεταφράσεις των επιγραφών στους τοίχους των ναών της Αιγύπτου δείχνει ότι τρεις φορές την ημέρα προσφέρονταν στους θεούς γεύματα από μοσχάρι, πάπια, ψωμί, φρούτα, λαχανικά, κέικ, κρασί και μπύρα.
Όταν τελείωνε η τελετή, οι ιερείς έπαιρναν τα φαγητά στο σπίτι για τον εαυτό και τις οικογένειές τους.
Ωστόσο, τα τρόφιμα περιείχαν πάρα πολύ λίπος. Το κρέας της πάπιας, λ.χ., έχει 63% λίπος, με το 20% να είναι κορεσμένο. Επιπλέον, οι περιγραφές του ψωμιού δείχνουν ότι διέφερε σημαντικά από το ψωμί που τρώμε σήμερα, καθώς συχνά το εμπλούτιζαν με λίπος, γάλα και αυγά.
Επιπλέον, τα τρόφιμα αυτά πιθανότατα περιείχαν και πολύ αλάτι, καθώς εκείνη την εποχή το χρησιμοποιούσαν ευρέως ως συντηρητικό.
Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα των θεών ήταν πολύ πιο πλούσια σε λίπη και θερμίδες απ’ ότι η διατροφή των απλών Αιγυπτίων, η οποία ήταν κυρίως χορτοφαγική.

Οι μούμιες

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης στοιχεία από 60 μούμιες, οι οποίες έχουν αναλυθεί την τελευταία 30ετία. Σε πολλές απ’ όσες ανήκαν σε ιερείς και στις οικογένειές τους, εντοπίστηκαν σαφείς ενδείξεις στένωσης και φθοράς των αρτηριών.
Από τις 16 μούμιες, στις οποίες ήταν δυνατή η εξέταση της καρδιάς και των αρτηριών της με αξονική τομογραφία, οι 9 είχαν ενδείξεις αρτηριοσκλήρυνσης - με την αρτηριοσκλήρυνση να είναι πολύ πιο χαρακτηριστική σε όσες ανήκαν σε ιερείς και στις οικογένειές τους.
Το όνομα και την κοινωνική θέση κάθε μούμιας βρήκαν οι επιστήμονες από τις επιγραφές στα φέρετρα, ενώ οι επιγραφές στους ναούς κατέγραφαν αναλυτικά το τελετουργικό της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: