Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Χάστε Βάρος και διατηρήστε το χωρίς καθόλου στερήσεις!

Η επιτυχής διαχείριση βάρους είναι, αποκλειστικά, θέμα σωστών επιλογών.Το να χάσει κάποιος, ή κάποια μερικά, ή περισσότερα κιλά, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί δύσκολο, διότι με τη βοήθεια και τις συμβουλές του γιατρού σας, σίγουρα θα τα καταφέρετε. Όμως, δυστυχώς, αυτό δεν είναι αρκετό. Το να χάσει κάποιος με κόπο και, ίσως, στερήσεις, κάποια κιλά, και να τα επαναπροσλάβει λίγο αργότερα… με τόκο, είναι σίγουρα δώρο-άδωρο.
Όλη η τέχνη στην διαχείριση του βάρους βρίσκεται στη διαχρονική μονιμοποίηση του αποτελέσματος. Σίγουρα με αυτά που γράφονται σε αυτό το άρθρο κάποιοι δεν θα είναι ευχαριστημένοι, διότι η επαγγελματική τους ύπαρξη βασίζεται στο γιο-γιό της ζυγαριάς. Δεν θα ξεχάσω τη διαφήμιση γνωστής και μη εξαιρετέας αλυσίδας ινστιτούτων αδυνατίσματος που χρησιμοποιούσε μία γνωστή ηθοποιό τη μία με 30 κιλά κάτω, και την άλλη με πενήντα κιλά πάνω, με το logo «Η επιτυχία μας, βασίζεται στους ικανοποιημένους και μόνιμους πελάτες μας».
Βλέπετε, το όλο οικοδόμημα βασίζεται στη μονιμότητα της παρουσίας σας εκεί, και τη σύνδεση του τραπεζικού λογαριασμού σας με το ταμείο τους. Θέλουν να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε, για να προσέλθετε ξανά στο ταμείο τους και να ξανακάνετε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια…. Με το αζημίωτο φυσικά.
Το μυστικό, όμως, που δεν πρόκειται να σας πει κανείς είναι τόσο απλό που λόγω της απλοϊκότητας του γίνεται αόρατο.
Όταν θέλετε να σταθεροποιήσετε ένα βάρος που αποκτήσατε με προσπάθεια και κάποιες στερήσεις πρέπει να αισθάνεστε πως δεν είσαστε σε φυλακή, και ο Μεγάλος Αδελφός καταγράφει την κάθε μπουκιά σας αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξαναπάρετε όλα τα κιλά που χάσατε… με τόκο. Διότι ένας άνθρωπος φυλακισμένος σε ένα σύστημα, ή πολύ πιεσμένος, λόγω του ότι δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος, συνεχώς σκέφτεται να αποδράσει, έτσι που κάποια στιγμή θα γκρεμίσει και τα συστήματα και τους κανόνες που τον ταλαιπωρούν… και μοιραίως θα γυρίσει στα παλιά.
Ο μόνος τρόπος για να πετύχει η προσπάθεια διαχρονικής διαχείρισης & διατήρησης του βάρους σας είναι να ξεφύγετε από τα πλαφόν και τους καταπιεστικούς κανόνες που σας βάζουν, να σπάσετε τους ζυγούς της καταπίεσης και…. να φάτε ότι σας αρέσει έξυπνα, όμως. Ο καλός κλέφτης δεν είναι αυτός που κλέβει, αλλά αυτός που δεν μπορούν να τον πιάσουν.
Έτσι, λοιπόν, ας βρεθούμε στην υποθετική περίπτωση που η κυρία Χ, έχασε 30 κιλά και είναι ευτυχισμένη με το σώμα της, πηγαίνει στην μπουτίκ, ψωνίζει καινούργια ρούχα, αλλάζει την κόμμωσή της, περιποιείται το πρόσωπό της, αλλά το βράδυ ο σύζυγός της και η ίδια βρίσκονται με την παρέα τους στο ψητοπωλείο «Τα Ζουμερά Κοψίδια». Όλοι τρώνε και γλύφουν τα δάχτυλά τους. Αν η κυρία Χ, ακολουθήσει τις συμβουλές του «ειδικού» θα φάει γρασίδι με το μέτρο… και μέσα της θα καταριέται τα βουβάλια που περιδρομιάζουν μπροστά της και τον αλήτη το μάγειρα που κατασκεύασε όλες αυτές τις μυρωδιές που την φέρνουν στα πρόθυρα της λιποθυμίας.
Το Ξωτικό, όμως, της σωστής διατροφής, έρχεται στο μυαλό της και της δίνει τη συμβουλή που θα αλλάξει τη ζωή της….
«Φάε μερικά παϊδάκια, και γιατί όχι και λίγο ξεροψημένο γύρο. Τσίμπα και μερικές τηγανητές πατάτες, αλλά μην ξεχάσεις να πάρεις και λίγο κοκορέτσι. Βασική προϋπόθεση είναι να φας και μπόλικη πράσινη σαλάτα που έχει πολλές ίνες. Βέβαια, ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί θα ήταν ότι καλύτερο»
Η κυρία Χ ακολούθησε τις συμβουλές του Ξωτικού, αλλά φθάνοντας στο σπίτι, μετά το δείπνο, είχε τόσο πολλές τύψεις και έβαλε τα κλάματα… Ως δια μαγείας το Ξωτικό εμφανίστηκε μπροστά της, σκασμένο στα γέλια. «Αυτά που θα σου πω…» της είπε, «…βάλτα καλά στο μυαλό σου… και ξεκόλλα. Σήμερα το βράδυ έκανες μία σοβαρή ατασθαλία, αλλά ευτυχώς απόλυτα αναστρέψιμη. Για τις επόμενες 2 ημέρες θα κάνεις διορθωτικές κινήσεις και θα φας κάτι πιο ελαφρύ, όπως σούπες, σαλάτες βραστές ή ωμές, κάποιο όσπριο, ή λαδερό, -όλα με ελεγχόμενο λάδι και δεν θα πάρεις ούτε γραμμάριο. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μερικές μέρες αργότερα θα μπορέσεις να χτυπήσεις 2 σουβλάκια, (με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι, ντομάτα κρεμμύδι), η μία πίτσα 4seasons, και αφού τα φας προχωράς πάλι με τις διορθωτικές ενέργειες που σου έμαθα. Αρα στη διάρκεια της διατήρησης μπορείς να φας κυριολεκτικά ότι θέλεις… γνωρίζοντας το κόλπο του μετά»
Έτσι, λοιπόν μπορείτε να ατενίζετε με αισιοδοξία το Μέλλον χωρίς να διστάζετε να χαίρεστε την εμφάνισή σας στον καθρέφτη, και χωρίς να αισθάνεστε καταπίεση. Καλό, όμως θα ήταν να γνωρίζετε και τα παρακάτω….

Σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση του σώματος

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σύνθεση του σώματός μας προκειμένου να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε με επιτυχία το βάρος μας και να το σταθεροποιήσουμε σε αποδεκτά για την υγεία, αλλά και την εμφάνιση, επίπεδα,

Ποσοστό λίπους. Τι είναι φυσιολογικό;

Η συνολική μάζα λίπους σώματος υπολογίζεται με την άθροιση δομικού λίπους (του αρχικού λίπους) και του εφεδρικού λίπους (ή του λίπους αποθήκευσης). Το δομικό λίπος είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό και το εφεδρικό λίπος είναι απαραίτητο για το πλεόνασμα του μεταβολισμού, για εκείνους που υφίστανται περισσότερες σωματικές καταπονήσεις. Το κανονικό ποσοστό για τη μάζα του λίπους είναι περίπου το 14-17% για τους άνδρες και 25-28% για τις γυναίκες.
Εν κατακλείδι, για τον σωστό έλεγχο του βάρους κάποιου ανθρώπου, σημαντικό είναι εκτός από το βάρος να υπάρξει αναλογική σύγκριση του σωματικού λίπους με το ποσοστό αποθέματος νερού στο σώμα.
Το ποσοστό νερού του σώματος είναι μια σημαντική ένδειξη της γενικής καλής φυσικής υγείας ενός ανθρώπου δεδομένου ότι το νερό είναι το σημαντικότερο συστατικό του βάρους και αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερο από το μισό (περίπου 68%) του συνολικού βάρους ενός υγιούς ανθρώπου.
Η υγιεινή διατροφή είναι απλώς θέμα λήψης λογικών αποφάσεων και μετατροπή αυτών σε σωστές και έξυπνες επιλογές.. Καθώς ξεκινάτε να αντιλαμβάνεστε όλο και καλύτερα τον όρο διατροφή και τα συνεπακόλουθα, που αποτελούν τις διατροφικές συνήθειες, θα αποκτήσετε σταδιακά περισσότερο συνείδηση σχετικά με ό,τι καταναλώνετε. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην αποκτήσετε εμμονές σχετικά με το καθημερινό σας φαγητό και με ότι πρέπει ή δεν πρέπει να φάτε.
· Αλλάξτε τις τετριμμένες διατροφικές σας συνήθειες σιγά σιγά, με σχέδιο, έτσι ώστε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
· Τρώτε αργά, μασάτε αργά κάθε μπουκιά και απολαμβάνετε την τροφή σας σε κάθε σας γεύμα.
· Τρώτε λιγότερο και συχνότερα και φροντίστε να αποφεύγετε μεγάλα γεύματα, διότι τα βαριά γεύματα δεν είναι ότι καλύτερο για το πεπτικό σύστημά σας.
Τα λιπαρά μπορούν να μεταβολισθούν σχεδόν ολοκληρωτικά σε σωματικό λίπος. Έτσι, ο έλεγχος της λήψης κεκορεσμένων λιπαρών, είναι τόσο σημαντικός όσο και η μείωση των συνολικών θερμίδων. Αντικαταστήστε τις τροφές με υψηλά λιπαρά με τροφές που περιέχουν λιγότερα λιπαρά και αποφύγετε διά ροπάλου τα υδρογονωμένα λίπη (trans-λιπαρά), που χρησιμοποιούνται σε όλα σχεδόν τα ταχυφαγεία.
· Τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων και δύο λαχανικών κάθε μέρα. Παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες.
· Μειώστε ποσοτικάα κατά 20%, τα εδέσματα που σας αρέσουν, αλλά μην τα κόψετε τελείως.
· Ελέγξτε την επιθυμία σας να «τσιμπολογάτετε» εάν πρέπει να τσιμπήσετε κάτι, τότε επιλέξτε κάτι υγιεινό, π.χ. μία χούφτα ηλιόσπορους, ένα ολόκληρο αγγούρι, ένα καρότο, ένα Ζελέ light, κλπ!
· Αναλάβετε την ευθύνη για την καθημερινή σας διατροφή συμπεριλάβετε διατροφικά συμπληρώματα, πάντα, όμως, εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. για να εξασφαλίσετε ότι η διατροφή σας θα έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά το καύσιμο, δηλαδή που ο οργανισμός χρειάζεται για να λειτουργήσει απρόσκοπτα, σε καθημερινή βάση.

Η σωστή λήψη νερού οδηγεί στην επιτυχία

Πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό καθημερινά για να βοηθήσετε στην αποβολή άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και να διατηρείτε τον οργανισμό σας σωστά ενυδατωμένο, αλλά κυρίως, για να αυτοκαθαρίζεται το έντερο. Το ιδανικό θα ήταν να πίνετε 11/2 λίτρο νερού καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να αναπληρώνετε τα αποθέματα που καταναλώνονται.

· Διαλύετε τους χυμούς φρούτων με 50% νερό.

· Πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό μισή ώρα πριν το κάθε γεύμα σας βοηθάει να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση τροφής, διότι αραιώνονται τα γαστρικά υγρά που προκαλούν την πείνα.
· Αν πρέπει πιείτε χαμηλών θερμίδων αναψυκτικά διότι περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
· Μειώστε το αλκοόλ αλλά πίνεται ένα ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί κάθε βράδυ. Το κρασί περιέχει Ρεζβερατρόλη, που είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που μας δίνει η φύση!
Χαρίστε χρόνο στον εαυτό σας για να αναπαυθεί και να χαλαρώσει
Το να καθιερώσετε ένα νέο τρόπο ζωής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μεγάλο επίτευγμα! Δημιουργήστε μια προσωπική ανταμοιβή για κάθε ημέρα -δηλαδή, κάποιο χρόνο χαλάρωσης που σας επιτρέπει να επανέλθετε από το άγχος και τις εντάσεις της ημέρας. Πολλοί άνθρωποι ασχολούνται συνέχεια με κάτι μέχρι την ώρα που θα πάνε για ύπνο, εξαντλημένοι, και μένουν στο κρεβάτι χωρίς να μπορούν να κοιμηθούν για αρκετή ώρα. Για την επιτυχία του ελέγχου βάρους είναι απαραίτητο να υπάρχει μια σταθερή ώρα για χαλάρωση, και περίπου έξι ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Η διαδικασία αυτή βοηθάει στην προαγωγή και προάσπιση της καλής υγείας και της ευεξίας, διότι δίδει χρόνο στον ταλαιπωρημένο οργανισμό να αυτοεπιδιορθωθεί και να αυτοανανεωθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Η βιομηχανία τροφίμων, αντιλαμβανόμενη την σημασία της διαχείρισης του βάρους, ανέλαβε, ήδη δράση. και δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στο χώρο του σχεδιασμού και της εισαγωγής στην αγορά νέων τροφίμων τα οποία καλούνται λειτουργικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρόφιμα που συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους, στη γνωσιακή ικανότητα και τη διάθεση, και που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες, φαίνεται να ηγούνται στην νέα αυτή, κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: