Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Το υγιές δέρμα υποδηλώνει υγιή οργανισμό!

Το δέρμα μας είναι το κλειδί της βιολογικής μας ταυτότητας, των εμπειριών μας, της συλλογής πληροφοριών από το περιβάλλον, καθώς και της σχέσης μας με τους άλλους. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι το δέρμα είναι το όριο του ανθρώπου με το σύμπαν και ότι συμβαίνει σε αυτό το σύστημα που προστατεύει όλα τα άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος, πρέπει να τυχαίνει της φροντίδας και της θεραπείας του από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Το δέρμα είναι το μόνο ορατό και εκτεθειμένο σύστημα του ανθρώπινου σώματος και αποτελεί επίσης, το πλέον μεταβαλλόμενο σύστημα ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και τις αισθητικές ανάγκες της εποχής. Όσο ανέβαινε η θερμοκρασία του περιβάλλοντος της γης, τόσο ο άνθρωπος έχανε το τρίχωμα του σώματος του και το υποδόριο λίπος του με αποτέλεσμα, σήμερα να έχει υιοθετήσει για λόγους υγείας και αισθητικής να προβαίνει σε έλεγχο του βάρους του καθώς και την αποτρίχωση τμημάτων του σώματος.
Επίσης, η αλλαγή του χρώματος του δέρματος ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν σε κοινωνικές διαφοροποιήσεις που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε ιστορικά λάθη τα οποία με την πρόοδο της επιστήμης αλλά και της κοινωνικής αντίληψης τείνουν να πάρουν ένα τέλος.
Το δέρμα μας δεν είναι μόνο το επικάλυμμα του σώματος που προδίδει την ληξιαρχική μας ηλικία και την κατάσταση της υγείας μας, αλλά είναι και ένα κέντημα επάνω στο οποίο με την βοήθεια των ειδικών, κεντάμε αυτό που θέλουμε να είμαστε, δηλαδή την ατομικότητα μας σε ένα ακραιφνώς παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Με την πάροδο των χρόνων και την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως, δομικά συστατικά (κολλαγόνο, ελαστίνη, συνδετικός ιστός) του δέρματος μειώνονται, ενώ η κινητική δυνατότητα των υποκείμενων μυών παραμένει η ίδια. Έτσι παράγονται στο δέρμα πτυχώσεις που λέγονται ρυτίδες και χαλάρωση -καθώς το δέρμα έχει ροπή προς τα κάτω λόγω βαρύτητας-, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας. Δεδομένης της αύξησης του ορίου της επιβίωσης, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν και έγκαιρα η εικόνα με την οποία επιθυμούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Η γήρανση του δέρματος αποτελεί νόσο που χρήζει θεραπείας και όχι απλά αισθητική ματαιοδοξία.
Έτσι λοιπόν για την θεραπευτική αποκατάσταση των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος μπορούν να γίνουν κάποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις, τόσο όσον αφορά στον τόνο των μυών, όσο και την περιεκτικότητα του δέρματος σε στοιχεία που χρειάζεται, όπως το υαλουρονικό οξύ, οι βιταμίνες, τα αμινοξέα, τα ιχνοστοιχεία, οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες κλπ.
Κάθε τύπος δέρματος-ξηρό, λιπαρό, μικτό και κανονικό- χρειάζεται διαφορετική περιποίηση τόσο για να είναι το πρόσωπό μας καθαρό και φρέσκο, όσο και για να διατηρείται για περισσότερο χρονικό διάστημα η νεανική του όψη. Η δημιουργία ρυτίδων και η χαλάρωση είναι για εμάς τις γυναίκες ένα μόνιμο άγχος.
Αλλά με τη σωστή φροντίδα, είναι δυνατό να καθυστερήσουμε την εμφάνιση ρυτίδων και να αποφύγουμε τη χαλάρωση της επιδερμίδας. Σε αυτό το σημείο, θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των ξηρών και λιπαρών δερμάτων, καθώς και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να επιτύχουμε μια σωστή περιποίηση.

Ξηρό δέρμα

Χαρακτηριστικό των ξηρών δερμάτων είναι η ευαισθησία που οφείλεται στην έλλειψη αρκετού αριθμού πόρων ?έχει δηλ. λιγότερο αριθμό πόρων. Είναι ο τύπος που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για δημιουργία ρυτίδων. Όμως, η πρόληψή της μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και γρήγορα με τη σωστή ''θρέψη'' της επιδερμίδας. ''Τροφή'' του δέρματος σε αυτή την περίπτωση αποτελεί η ενυδάτωση. Η διαδικασία της ενυδάτωσης, είτε μέσω κρεμών, είτε ενεσίμως πρέπει να ακολουθείται καθημερινά και με προσοχή, εάν θέλετε να έχετε ένα όμορφο πρόσωπο-χωρίς τα έντονα σημάδια του χρόνου.
Κάθε βράδυ πρέπει να κάνετε ένα καλό καθαρισμό του προσώπου με ένα καλό γαλάκτωμα. Αφού ξεβγάλετε, βάζετε μια τονωτική λοσιόν για σύσφιξη και αναζωογόνηση. Τέλος, χρησιμοποιείτε τη θρεπτική κρέμα νύχτας. Δημιουργείτε ένα παχύ στρώμα και αφήνετε λίγο να απορροφηθεί. Κάνετε κυκλικό μασάζ στο πρόσωπό σας, με κατεύθυνση ''προς τα επάνω'' και με έμφαση στα σημεία εκείνα που παρουσιάζουν χαλάρωση ή/και ρυτίδες, όπως γύρω από τα μάτια, στο μέτωπο, δίπλα από τα χείλια, στο λαιμό και στο ντεκολτέ. Το πρωί χρησιμοποιείτε μία απλή κρέμα ημέρας από το φαρμακείο με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 το χειμώνα και 25 το καλοκαίρι.

Λιπαρό δέρμα

Χαρακτηριστικό των λιπαρών δερμάτων είναι η παρουσία υπεράριθμων πόρων και η εμφάνιση ακμής, κυρίως σε νεαρές ηλικίες. Το μυστικό εδώ είναι ο σωστός και συχνός καθαρισμός, ώστε να απομακρύνεται το σμήγμα που συγκεντρώνεται στην επιδερμίδα. Θυμηθείτε ότι η χρήση προϊόντων make-up σε λιπαρά δέρματα που δεν είναι καθαρά επιδεινώνει αισθητά την κατάστασή τους και προκαλεί πάρα πολλά επιπλέον προβλήματα.
Ο καθαρισμός, ιδιαίτερα το βράδυ είναι πολύ σημαντικός και καλό είναι να μην τον παραλείπετε. Καθαρίζετε το πρόσωπο με ειδικό γαλάκτωμα για λιπαρά δέρματα και στη συνέχεια το πλένετε με καλλυντικό, υγρό σαπούνι. Ξεβγάζετε καλά, στεγνώνετε και εφαρμόζετε μια συσφικτική λοσιόν από το φαρμακείο. Τέλος, απλώνετε μια κρέμα σύσφιξης σε όλο το πρόσωπο, εκτός από την περιοχή των ματιών για την οποία συνιστάται μια ειδική κρέμα ματιών.
Η κρέμα σύσφιξης βοηθάει να σφίξει το δέρμα και οι πόροι, δουλεύοντας με τον τρόπο αυτόν κατά της χαλάρωσης. Αν το πρόσωπο δεν είναι καθαρό, οι πόροι κλείνουν μέσα τους το σμήγμα, επιδεινώνοντας σημαντικά το πρόβλημα.
Όμως καλό θα ήταν να επισκέπτεστε κάπου κάπου και έναν καλό δερματολόγο που έχοντας την ιατρική γνώση και άποψη θα μπορέσει να σας συμβουλέψει κατάλληλα. Δείτε παρακάτω, όλα αυτά που θα μπορούσατε να κάνετε.

- Εμφυτεύματα

Η ιδέα να χρησιμοποιούνται φιλικές προς το δέρμα ουσίες για την αναπλήρωση αυτών στα σημεία των ρυτίδων ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. πριν από 25 χρόνια με τη χρήση κολλαγόνου. Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν τα δεδομένα και πλέον χρησιμοποιείται το υαλουρονικό οξύ, ένας πολυσακχαρίτης που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό μας και κυρίως στο δέρμα. Καθώς το δομικό αυτό στοιχείο ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου, ελαττώνονται και το κολλαγόνο και η ελαστίνη με αποτέλεσμα την παραγωγή ρυτίδων.
Το διάφανο αυτό υλικό εγχύεται με διαφορετικές μεθόδους κάτω από την ρυτίδα. Mέσα γίνεται μια διόγκωση η οποία εξαφανίζει την ρυτίδα. Στην συνέχεια επειδή το υλικό αυτό είναι υδρόφιλο προσελκύει εξωκυττάριο υγρό από το ίδιο το δέρμα με αποτέλεσμα να παραμείνει έτσι για ένα διάστημα από 6-12 μήνες αναλόγως του υλικού που χρησιμοποιείται και της ποιότητας του δέρματος. Από τα υλικά του εμφυτεύματος που εφαρμόζονται, υπάρχουν υλικά διαφορετικής δομής και πυκνότητας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απλή εξαφάνιση ρυτίδων και αύξηση του όγκου περιοχών που υπέστησαν χαλάρωση, μέχρι και για διόρθωση ανατομικών ελλειμμάτων όπως διόρθωση σχήματος της μύτης, διόγκωση μαστού σε περίπτωση άνισων μαστών, για γέμισμα ουλών ακμής όπως και γέμισμα ουλών από ατυχήματα.
Όλη αυτή η παραπάνω διαδικασία γίνεται με επιφανειακή αναισθησία, με κρέμες και ενέσεις που γίνονται με μικρά και σχεδόν ανώδυνα τσιμπήματα.
Οι περιοχές όπου γίνονται οι ενέσεις είναι οι ρινοχειλικές ρυτίδες, οι ρυτίδες του μεσοφρύου, η πλάγια επιφάνεια των ματιών (πόδι χήνας) και ο λαιμός. Για την αύξηση όγκου γίνονται στα ζυγωματικά. Τέλος αφορά τις ηλικίες από 35 ετών και άνω, αρκεί να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα.

-Dermabression

Μία εναλλακτική Θεραπεία που πραγματοποιείται από τον θεράποντα, και που περιλαμβάνει μία ειδική συσκευή που κτυπά το δέρμα με ειδικούς μικροκρυστάλλους, και το απολεπίζει χωρίς πόνο (χάρη στους μικροκρυστάλλους). Σε σύγκριση με την κλασσική δερμαπόξεση η τεχνική αυτή είναι πολύ πιο ευχάριστη, και δεν ερεθίζει καθόλου το δέρμα. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και το κόστος χαμηλό. Ουσιαστικά επιτυγχάνει ένα αόρατο lifting.

- Μεσοθεραπεία

O εφεβρέτης αυτής της μεθόδου είναι καθηγητής Pistor. Είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Σήμερα όμως αποτελεί προσφιλέστατη μέθοδο για την βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του δέρματος συνολικά. Κρίνεται απαραίτητο αφού αποκατασταθούν οι βασικές βαθιές ρυτίδες να λαμβάνεται μέριμνα για το δέρμα του προσώπου και του λαιμού συνολικά, όπου υπάρχουν λεπτές ρυτίδες, δυσχρωμίες, θαμπή και κουρασμένη όψη.
Εφαρμόζεται με τελείως επιφανειακά τσιμπήματα με κοκτέιλ ουσιών που ετοιμάζει ο γιατρός και μπορεί να περιέχει βιταμίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικούς παράγοντες, υαλουρονικό οξύ και παράγοντες σύσφιξης. Τελευταία πρόοδος είναι η προσθήκη αυξητικών παραγόντων που λειτουργούν θετικά στη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Αυξητικοί παράγοντες

Οι αυξητικοί παράγοντες που πρόσφατα άρχισαν να παίζουν όλο και πιο ενδιαφέρον ρόλο στην αντιγήρανση είναι οι ακόλουθοι:
- E.F.G. (Epidermal Growth Factor)
Ελαττώνει και προλαμβάνει τις γραμμές και τις ρυτίδες προσφέροντας αναζωογόνηση στα κύτταρα του δέρματος.
- I.G. F1 (Insulin ? like Growth Factor)
Αυξάνει το κολλαγόνο του δέρματος και την ελαστίνη και ελαττώνει τις οξειδωτικές διεργασίες με αποτέλεσμα την ελάττωση των μελαγχρωματικών κηλίδων.
- TRX (Thioredoxin)
Από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά
- bFGF (Basic Fibroblast Growth Factor)
Αναζωογονεί το δέρμα και επιδρά στην αναγέννηση των ινοβλαστών που συνδέονται με τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.
Το μέλλον της μεσοθεραπείας φαίνεται ότι θα είναι η χρήση βλαστοκυττάρων όταν και όπως καταλήξει η έρευνα στο τομέα αυτό.

- Απολεπιστικοί παράγοντες (peelings)

Οι απολεπιστικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, την εξομάλυνση των ουλών, την ελάττωση των λεπτών ρυτίδων και για την θεραπεία των υπερκερατώσεων, των πανάδων και των φακίδων. Υπάρχουν διάφορα υλικά όπως η φαινόλη, το διάλυμα Jessner, το τριχλωριοξικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ, το λακτικό οξύ και η ρετινόλη. Η διαφορετική σύνθεση αυτών που παράγεται δίνει μία μεγάλη ποικιλία peelings των οποίων η χρήση εξαρτάται από την εκτίμηση του γιατρού για το πρόβλημα. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε κάθε τύπο δέρματος χωρίς να είναι απαραίτητο να παραμείνει ο θεραπευόμενος στο σπίτι.

- Botox (Βοτυλινική τοξίνη)

Η βοτυλινική τοξίνη είναι μία ουσία που αναλόγως της δόσης που χρησιμοποιείται, προκαλεί χαλάρωση του μυός και αντίστοιχη χαλάρωση του υπερκείμενου δέρματος. Τόπος εφαρμογής της ένεσης είναι το μεσόφρυο, οι ρυτίδες που σχηματίζονται γύρω στην έξω γωνία των ματιών (πόδι χήνας) και οι ρυτίδες του προσώπου. Μετά από μακρόχρονη εμπειρία, η χρήση της έχει επεκταθεί και στο κάτω τμήμα του προσώπου όπου απαιτείται η καλή γνώση της ανατομικής δομής του προσώπου και ειδικοί σε αυτό είναι μόνο οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί.
Η τελευταία τεχνική που αποκαλείται και «Λαιμός της Νεφερτίτης» εφαρμόζεται στα όρια του προσώπου και του λαιμού προκαλώντας ένα μίνι λίφτινγκ αποκαθιστώντας τη χαλάρωση του προσώπου. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται από την δεύτερη ημέρα και ολοκληρώνονται τη 15η ημέρα. Πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αποκαθιστώνται μετά τη πάροδο των 15 ημερών.

Συμπληρώματα διατροφής

Η θεραπεία ολοκληρώνεται με την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και την χρήση ουσιών που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο, όπως είναι το λυκοπένιο που προέρχονται από την ντομάτα και οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες που προέρχονται από τα κουκούτσια του σταφυλιού και έχουν 20 φορές υψηλότερη αντιοξειδωτική ενέργεια απ? ότι η βιταμίνη C.
Η συνεργασία λοιπόν με τον διατροφολόγο στο επίπεδο αυτό κρίνεται πολύτιμη. Η αντιοξείδωση εκτός από διεργασία για καλύτερη υγεία του δέρματος αφορά και στην ολική προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από εκφυλιστικές διαδικασίες και σοβαρές ασθένειες.
Καταλήγοντας θα λέγαμε ότι η σωστή ιατρική εκτίμηση της υγείας του δέρματος μας οδηγεί σε μία πιο ολιστική παρέμβαση στη διαδικασία γήρανσης και στη βελτίωση της εμφάνισης, αλλά και της υγείας του ανθρώπου.
Ας μην ξεχνάμε, πως το δέρμα είναι όντως ο καθρέφτης της υγείας ολόκληρου του σώματος, και γι? αυτό καλό είναι να του αφιερώνουμε περισσότερη προσοχή. Επειδή, όμως, οι ανάγκες του δέρματός μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, εποχικά ή κάτω από ειδικές συνθήκες (π.χ. περιβαλλοντικές), ανάλογα θα πρέπει να αναπροσαρμόζουμε και τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας ή να προσθέτουμε κάποια άλλα «έκτακτης ανάγκης».
Mε την πάροδο του χρόνου, το δέρμα μας υφίσταται αλλαγές σε όλα τα στρώματά του - δηλαδή και στην επιδερμίδα, η οποία αποτελείται από διάφορες στιβάδες, με πιο γνωστή την επιφανειακή ή κεράτινη στιβάδα, αλλά και στο κυρίως δέρμα ή χόριο, που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και τη στηρίζει. Oι σημαντικότερες μεταβολές ξεκινούν από τα 35 περίπου έτη και μετά. Aπό αυτή την ηλικία και κάθε 10 χρόνια το δέρμα χάνει 6% από το πάχος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: