Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

«Ξέπλυμα μαύρου χρήματος» στο Βατοπέδι

Η διακίνηση μεγάλων ποσών με μετρητά, αλλά και η υφιστάμενη διαφοροποίηση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, βοήθησαν την Μονή Βατοπεδίου να προβεί σε πράξεις που συνιστούν έως και «τυπολογία ξεπλύματος μαύρου χρήματος», αλλά που, σε συνδυασμό και με την έλλειψη συντονισμού εκ μέρους των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών και τον πλημμελή έλεγχο των τραπεζών, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν.
Τα παραπάνω, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, προκύπτουν από τις καταθέσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, του Παναγιώτη Μαντούβαλου, αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα και προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και του Ιωάννη Γούσιου, εμπειρογνώμονα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο κ. Γούσιος, αναφέρθηκε απ’ την αρχή της κατάθεσής του, στο «χαλαρό θεσμικό πλαίσιο» που έχει διαμορφώσει η Τράπεζα της Ελλάδας, σχετικά με την διακίνηση των μετρητών: «Είναι απαράδεκτο, να μπορεί σήμερα κανείς να κάνει μεταβίβαση ακινήτου, να αγοράζει ένα ακίνητο και να βεβαιώνει φαρδιά-πλατιά ο συμβολαιογράφος από κάτω, ότι μετρήθηκαν 10.000.000 ευρώ χωρίς την παρουσία μου - και με την κίνηση μετρητών να γίνεται η συναλλαγή. Αυτό, όμως, δεν είναι θέμα δικό μας. Η Τράπεζα της Ελλάδος, το μόνο που έκανε είναι να βγάλει μια ντιρεκτίβα, μια οδηγία-σύσταση προς τα πιστωτικά ιδρύματα που να λέει ότι πάνω από 250.000 ευρώ, καλό θα είναι η συναλλαγή να γίνεται είτε με εντολές, είτε με επιταγές, ούτως ώστε να μπορείς να παρακολουθείς την πορεία των χρημάτων».
Περισσότερο μακροσκελής υπήρξε η κατάθεση του Παναγιώτη Μαντούβαλου. Ο κ. Μαντούβαλος αναγνώρισε «τυπολογία ξεπλύματος μαύρου χρήματος» στην υπόθεση της αγοραπωλησίας μιας εταιρείας στη Σερβία με ανύπαρκτη επιχειρηματική δραστηριότητα (σ.σ. πρόκειται για την εταιρεία GERUM, που υποτίθεται πως αγοράστηκε για τα περιουσιακά της στοιχεία), που πουλήθηκε μετά από διετία σε τιμή τριπλάσια της τιμής αγοράς, ενώ αναγνώρισε και ως «ενδιαφέρουσα» την τραπεζική ανάληψη 2 εκατ. ευρώ απ’ την Εμπορική Τράπεζα σε μετρητά από τον μοναχό Ευδόκιμο (κάτι που η Μονή δικαιολογεί ως κίνηση ενόψει της δέσμευσης των χρημάτων της).
Ο κ. Μαντούβαλος διαβεβαίωσε πως η υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί έρευνα για τις κινήσεις των εταιρειών του Αθ. Πάπιστα - ανάμεσα στις οποίες, βρίσκεται και η υπόθεση της ενοικίασης τριών ακινήτων εκ μέρους του ομίλου του, στο τότε υπουργείο Οικονομικών για την στέγαση δύο ΔΟΥ και της ΥΠΕΕ στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο και η Επιτροπή ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στην οποία μετέχει ο κ. Μαντούβαλος, ελέγχθηκε από τα μέλη της Εξεταστικής, για την μεταβίβαση της ευθύνης σε άλλες υπηρεσίες, όπως και στην καθυστέρηση αποστολής των σχετικών εγγράφων. Ο ίδιος ο μάρτυς, επικαλέστηκε τον τεράστιο φόρτο εργασίας της Επιτροπής («έχουμε αναλάβει ήδη 500 υποθέσεις με τη βοήθεια 9 συνεργατών» ανέφερε χαρακτηριστικά), αλλά προκάλεσε και την έκπληξη, τουλάχιστον της Χρύσας Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ), όταν διευκρίνισε πως και ο ίδιος δεν είχε καν αναγνώσει το πόρισμα της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, ο κος Μαντούβαλος αγνοούσε εάν ο εισαγγελέας ζήτησε την δικαστική συνδρομή της Κύπρου για το άνοιγμα των τραπεζικών συναλλαγών των εταιρειών με τις οποίες η Μονή Βατοπεδίου, δια του επιχειρηματία Άθου Κυρανίδη διακινούσε τεράστια ποσά (έτσι προέβη και στην πώληση του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες αντί 41 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: