Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Τα μικρόβια σε εγκυκλοπαίδεια

Τη «σκοτεινή ύλη» της βιόσφαιρας, τα μικρόβια, θα προσπαθήσουν να καταγράψουν για πρώτη φορά σε μία πλήρη εγκυκλοπαίδεια Αμερικανοί επιστήμονες, με τη συμμετοχή και Ελλήνων και Γερμανών συναδέλφων τους.
Η Γη περιέχει αμέτρητα μικρόβια στην επιφάνεια και το εσωτερικό της, πολλά εκ των οποίων είναι τελείως άγνωστα στους επιστήμονες παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι έχουν αποκωδικοποιηθεί τα γενετικά στοιχεία χιλιάδων εξ αυτών, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί.
«Τα μικρόβια κυβερνούν τον κόσμο, τόσο απλά» αποκαλύπτει η Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο ελληνικής καταγωγής δρ. Νίκος Κυρπίδης που συμμετέχει στο τιτάνιο έργο της καταγραφής των μικρο- οργανισμών, δήλωσε ότι η προσπάθεια αποτελεί έναν θρίαμβο της επιστήμης.
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε από το Κοινό Ινστιτούτο Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ο αρχικός τόμος της υπό κατάρτιση "Γενωμικής Εγκυκλοπαίδειας των Βακτηρίων και Αρχαίων" (GEBΑ), υπό τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Τζόναθαν Άϊζεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: