Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Αποκόλληση παγόβουνου στην Ανταρκτική

Ένα παγόβουνο μεγέθους ίσου με το.. Λουξεμβούργο ξεκόλλησε από παγετώνα στην Ανταρκτική, αφού εμβολίστηκε από άλλο γιγαντιαίο παγόβουνο, γεγονός, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ενδέχεται να επηρεάσει την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεανών.
Το 2,500 τ.μ. παγόβουνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Mertz, στις αρχές του Φεβρουαρίου, ταξιδεύοντας ανεξέλεγκτο στο βόρειο τμήμα του Ωκεανού.
«Εξαιτίας της βίαιης σύγκρουσης των δύο παγόβουνων, δε φαίνεται να επηρεάζεται άμεσα το κλίμα, ωστόσο, είναι συνδέεται με τις φυσικές διεργασίες, που λαμβάνουν χώρα στο ‘σεντόνι πάγου’», δήλωσε ο Rob Massom, επιστήμονας από το αυστραλιανό Κέντρο Διαίρεσης της Ανταρκτικής και του κλίματός της και του Κέντρου Ecosystems Cooperative Research στο Hobart της Τασμανίας.
Και οι δύο οργανώσεις, σε συνεργασία με Γάλλους επιστήμονες, παρατηρούν τα τεράστια ρήγματα στην «γλώσσα πάγου», ενώ έχουν βιντεοσκοπήσει την αποκόλληση του δεύτερου παγόβουνου, B-9B.
Αυτή η μήκους 97 χιλιομέτρων πλάκα πάγου δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το απομεινάρι του μεγέθους, μεγαλύτερου από 5.000 τ.χλμ παγόβουνου, που αποκολλήθηκε το 1987, του μεγαλύτερου δηλαδή παγόβουνου, που καταγράφτηκε ποτέ στην Ανταρκτική.
Ο παγετώνας Mertz συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων καταγεγραμμένων. Το 2002 ένα παγόβουνο, μήκους 200 χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε από το Ross Ice Shelf της Ανταρκτικής, ενώ το 2007, ένα άλλο, μεγέθους ίσου με τη Σιγκαπούρη, ξεκόλλησε από το Pine Island Glacier στη Δυτική Ανταρκτική.
Ο Massom υπογράμμισε ακόμη πως η «παρουσία» τόσο του Mertz όσο και του B-9B είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεανών, καθώς η περιοχή είναι μεγάλης σημασίας για την παραγωγή του πυκνού, αλμυρού νερού, που «καθορίζει» την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεανών.
Video από παλαιότερη αποκόλληση παγόβουνου στην Ανταρκτική :

Δεν υπάρχουν σχόλια: