Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Κίνδυνοι από την εξωσωματική

Τα μωρά που γεννιούνται με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές παθήσεις κατά την ενήλικη ζωή τους -όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος- προειδοποιούν επιφανείς γενετιστές, τονίζοντας ότι μέχρι την ηλικία των 50 ετών τα άτομα αυτά θα πρέπει να ελέγχονται προληπτικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.Στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης Προηγμένης Επιστήμης στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, ο Κάρμεν Σαπιέντσα, καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια, εξήρε την αναγκαιότητα διεξαγωγής ιατρικών εξετάσεων των ατόμων που ήρθαν στον κόσμο με τη βοήθεια των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Υστερα από ενδελεχείς έρευνες της ομάδας του Σαπιέντσα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τo DNA των εμβρύων που συλλαμβάνονται με εξωσωματική γονιμοποίηση διαφέρει από εκείνο των υπόλοιπων παιδιών.
Η ομάδα του έβαλε στο «μικροσκόπιο» τα γονίδια 75 παιδιών που έχουν συλληφθεί με τη βοήθεια της εξωσωματικής και τα συνέκρινε με τα γονίδια 100 παιδιών που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά. Οι Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν διαφορές στο 10% των γονιδίων που μελέτησαν.
Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, δίνει μία λογική εξήγηση γιατί τα μωρά από εξωσωματική τείνουν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο γέννησης με πολύ μικρό βάρος, προβλήματα υγείας και σπάνιες μεταβολικές διαταραχές.
Οι μεταβολές στα γονίδια προκαλούνται από τον μηχανισμό που τα ενεργοποιεί και τα απενεργοποιεί, μελέτη που είναι γνωστή στους ιατρικούς κύκλους ως «επιγενετική».
«Αυτές οι επιγενετικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και μακροχρόνιες εκφράσεις των γονιδίων που συνδέονται με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών», σχολίασε ο καθηγητής Σαπιέντσα, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ της Φιλαδέλφεια.
Η επιστημονική κοινότητα ήδη διανύει το 32ο έτος από τη γέννηση της Λουίζ Μπράουν, του «πρώτου μωρού του σωλήνα» που είδε το φως της ημέρας με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα τελευταία δέκα χρόνια, πάνω από το 6% των παιδιών που γεννιούνται στην Ευρώπη προέρχονται από την εφαρμογή κάποιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατά συνέπεια μπορούμε πια να μιλάμε για τεχνικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με την απαραίτητη ασφάλεια.
ΩΑΡΙΑ
Ελεγχος με εξέταση αίματος
Με μία απλή αιματολογική εξέταση οι γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν, θα μπορούν σύντομα να γνωρίζουν πόσα ωάρια απομένουν στις ωοθήκες τους ώστε να αποφασίσουν αν αξίζει τον κόπο να καταφύγουν στην εξωσωματική, υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Australia».
Η εξέταση, την οποία οι εμπνευστές της αποκαλούν «χρονόμετρο ωαρίων», βοηθά στον υπολογισμό των αποθεμάτων ωαρίων μελετώντας τη γνωστή στους ιατρικούς κύκλους «αντιμυλλέριο» ορμόνη ή ΑΜΗ.
Οπως επισημαίνει ο Πίτερ Ιλινγκουορθ, επικεφαλής της εταιρείας, το τεστ εντοπίζει τις νέες γυναίκες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, γιατί πιθανότατα αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης αλλά και θα τους επιτρέπει να σχεδιάζουν πώς θα αξιοποιήσουν τις θεραπείες γονιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: