Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Το «ακόμη ένα ποτηράκι»... πνίγει την καρδιά

Αν και είναι πλέον γνωστό ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ βοηθούν την καρδιακή λειτουργία, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη για την καρδιά «εξανεμίζονται» όταν το άτομο το... ρίχνει έξω πίνοντας μερικά ποτά παραπάνω, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει σποραδικά.
Ανασκόπηση 14 προηγούμενων μελετών η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Εpidemiology» έδειξε ότι άτομα τα οποία έπιναν πολύ, έστω και αν αυτό δεν συνέβαινε σε τακτική βάση, εμφάνισαν 45% μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης στεφανιαίας καρδιοπάθειας σε σύγκριση με τους υπολοίπους.
Ως σποραδικώς μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ προσδιορίστηκε η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την ημέρα, τουλάχιστον 12 φορές ετησίως. Τα νέα ευρήματα, σημειώνουν οι ειδικοί του Κέντρου για τις Εξαρτήσεις και την Ψυχική Υγεία στο Τορόντο στους οποίους ανήκει η νέα μελέτη, δείχνουν ότι το «ακόμη ένα ποτηράκι», ακόμη και αν δεν συμβαίνει τακτικά, καταργεί τα οφέλη για την καρδιά με τα οποία συνδέεται η με μέτρο κατανάλωση (ένα ή δύο ποτήρια ημερησίως) αλκοόλ. Και αυτό διότι το πολύ αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προάγει τον σχηματισμό θρομβώσεων και συμβάλλει στην εμφάνιση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: