Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

To Βοtox...βιολογικό όπλο μαζικής καταστροφής

Από τη δεκαετία του 1990, έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για τη χρήση μικροβίων ως όπλων μαζικής καταστροφής. Ωστόσο η απειλή δεν έχει πραγματοποιηθεί – εκτός από τη χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ το 2001 που στοίχησε λίγες ζωές. Εν το μεταξύ το SARS και η γρίπη έδειξαν τι μπορούν να κάνουν τα μικρόβια από μόνα τους, αν και με λίγη τύχη και τη βοήθεια της επιστήμης τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί.
Ο φόβος της βιοτρομοκρατίας έχει ξεθωριάσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα να εστιάζει στην πυρηνική απειλή, γράφει το New Scientist. Όμως, η Washington Post έρχεται να προειδοποιήσει για μία νέα απειλή: τη θεραπεία των ρυτίδων. Το 2006 ένας Ρώσος έμπορος πιάστηκε να προωθεί μία φτηνή έκδοση του Botox, μίας τοξίνης που προκαλεί θανατηφόρο αλλαντίαση (τροφική δηλητηρίαση) και επιπλέον χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για να παραλύσει τους μύες του προσώπου και να εξαφανίσει τις ρυτίδες. Ο έμπορος ισχυρίστηκε ότι έχει απεριόριστες προμήθειες κατασκευασμένες στην Τσετσενία.
Η σκέψη της ύπαρξης ενός τέτοιου τύπου Botox είναι τρομακτική έτσι και αλλιώς. Οι τοξίνες botulinum δημιουργούνται από τα βακτήρια Clostridium που είναι η πιο δηλητηριώδης ουσία από αυτές που είναι γνωστές. Παραλύουν τους μυς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για την αναπνοή, ενώ η κατάποση 80 περίπου μικρογραμμαρίων σκοτώνει.
Υπάρχουν φόβοι εδώ και πολύ καιρό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «γλιστρήσει» στην αγορά των τροφίμων. Οι σκεπτικιστές απαντούν ότι ποτέ τρομοκράτης δεν κατάφερε να παράγει αρκετή ποσότητα τέτοιου «όπλου». Τώρα οι ισχυρισμοί της Washington Post λένε ότι το εμπόδιο αυτό έχει ξεπεραστεί.
Το κατάλληλο Botox πωλείται από λίγες μόνο επιχειρήσεις με νόμιμη άδεια και σε εξωφρενικές τιμές. Έτσι, η ζήτηση για μία προσιτή στην τιμή θεραπεία των ρυτίδων έχει δημιουργήσει μια προσοδοφόρα μαύρη αγορά και εργαστήρια - κυρίως στην Κίνα - έχουν ξεφυτρώσει προκειμένου να την τροφοδοτούν.
Το κομμάτι που αφορά στη μαύρη αγορά είναι εύκολο να το πιστέψει κανείς. Η τοξίνη χρησιμοποιείτε επίσης για έρευνα και το 2004, ορισμένοι επιχειρηματίες στην Αριζόνα έστειλαν 3000 φιαλίδια τοξίνης για έρευνα. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να σκοτώσει μία ολόκληρη πόλη. Οι επιχειρηματίες ενδιαφέρονταν περισσότερο να τροφοδοτήσουν με αυτή τους γιατρούς ως μία μειωμένου συντελεστή θεραπεία των ρυτίδων. Αποκαλύφθηκαν μόνο όταν ένας πελάτης χρησιμοποίησε λίγο παραπάνω από ότι θα έπρεπε σε αυτόν και την κοπέλα του. Η ιστορία αυτή κάνει τις μαύρες αγορές του Botox και εργαστήρια στην Κίνα μία αληθοφανή ιστορία.
Το 2008, η Επιτροπή για την Πρόληψη των όπλων μαζικής καταστροφής και της τρομοκρατίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιοτρομοκρατία είναι μία ανεκπλήρωτη, μα τεράστια απειλή. Η επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει άλλη μία έκθεση αυτή την εβδομάδα. «Οι ΗΠΑ πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά για να μειώσουν την απειλή της βιοτρομοκρατίας» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της επιτροπής.
Μερικοί από τους ανθρώπους που έχουν από καιρό προειδοποιήσει ότι το botulinum αποτελεί έναν «πράκτορα» της βιοτρομοκρατίας είναι υψηλά ιστάμενοι σύμβουλοι για την βίο – άμυνα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την για την Επιτροπή για την Πρόληψη των όπλων μαζικής καταστροφής και της τρομοκρατίας. Οι δημοφιλείς ανησυχίες για τη βιο-απειλή έχουν φθίνει αφού οι προειδοποιήσεις για τη γρίπη των πτηνών και η χρήση άνθρακα από την Αλ Κάιντα απέτυχαν να υλοποιηθούν. Το New Scientist αναρωτιέται πάντως...μήπως η ιστορία για το Botox είναι μία προσπάθεια να ξυπνήσει ξανά ο φόβος για την βιοτρομοκρατία λίγο πριν κυκλοφορήσει η νέα έκθεση της επιτροπής;

Δεν υπάρχουν σχόλια: