Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

O θυμός βλάπτει την καρδιά σας

Αν σας έλεγε κάποιος ότι ο θυμός μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, θα συνεχίζατε να ουρλιάζετε έξαλλοι και να σπάτε πράγματα μετά από έναν καβγά στο σπίτι ή στη δουλειά ή να βρίζετε σαν τρελοί την ώρα που οδηγείτε;
Η αλήθεια είναι ότι οι αρνητικοί, οξύθυμοι και ορμητικοί τύποι προσωπικότητας τείνουν να συνδέονται από γιατρούς και ερευνητές με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Ασφαλώς μιλάμε για ανθρώπους που θυμώνουν πολύ και συχνά», σημειώνει η Laura Kubzansky, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard στο Cambridge της Μασαχουσέτης, η οποία έχει μελετήσει την επίδραση του στρες και των συναισθημάτων στην υγεία της καρδιάς.
Το κλειδί είναι το "υψηλό" επίπεδο. Ο μέτριας έντασης θυμός δε φαίνεται να είναι πρόβλημα, σύμφωνα με την Laura Kubzansky. Στην πραγματικότητα η εκδήλωση της οργής με εύλογο τρόπο μπορεί να είναι μία απολύτως υγιής συμπεριφορά.
«Η ικανότητα να εκφράσει κάποιος το θυμό του μπορεί να είναι εξαιρετικά λειτουργική», επισημαίνει. «Αντίθετα οι εκρηκτικοί χαρακτήρες που πετούν αντικείμενα ή ουρλιάζουν μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, το ίδιο ακριβώς με εκείνους που καταπιέζουν την οργή τους. Και οι δύο περιπτώσεις είναι εξίσου προβληματικές».

Με ποιο τρόπο ο θυμός επιδρά στην καρδιά

Με ποιο τρόπο όμως μπορεί ο θυμός να οδηγήσει στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων; Οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό με σιγουριά, φαίνεται όμως ότι ο θυμός μπορεί να προκαλέσει άμεσες φυσιολογικές επιδράσεις στην καρδιά και τις αρτηρίες.
Συναισθήματα, όπως ο θυμός και η εχθρικότητα, ενεργοποιούν άμεσα την «κατάσταση ετοιμότητας για μάχη», κατάσταση κατά την οποία οι ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, επιταχύνουν τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής και οδηγούν σε μια έκρηξη ενέργειας. Την ίδια στιγμή αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση.
Αυτή η αντίδραση στο στρες που οδηγεί σε άμεση κινητοποίηση του οργανισμού, θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη εφόσον ενεργοποιείται επανειλημμένα. «Το άτομο αποκτάει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης και αυτό είναι το καρδιοτοξικό αποτέλεσμα της έκφρασης του θυμού», δηλώνει ο Jerry Kiffer, ερευνητής στο ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic.
«Προκαλεί φθορά στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα». Η συχνή εκδήλωση του θυμού μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, να προκαλέσει διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και των λιποσφαιρίων στα αιμοφόρα αγγεία. Όλα αυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών.
Ωστόσο φαίνεται ότι ο θυμός δεν είναι ο μόνος ένοχος. Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. «Όλα αυτά συνήθως συμβαδίζουν», υποστηρίζει η Laura Kubzansky. «Οι άνθρωποι που θυμώνουν συχνά τείνουν να έχουν κι άλλα χρόνια αρνητικά συναισθήματα».

Συναισθήματα και καρδιά

Σύμφωνα με μια ανάλυση των ευρημάτων από 44 μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, επιβεβαιώνεται η σχέση μεταξύ συναισθημάτων και καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα ο θυμός και η εχθρικότητα συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με προβλήματα στην καρδιά σε αρχικά υγιείς ανθρώπους, καθώς και με επιδείνωση της κατάστασης ασθενών, που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρδιακή νόσο.
Οι χρονίως θυμωμένοι ή εχθρικοί ενήλικες που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες από τους πιο γαλήνιους συνομηλίκους τους να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο.
Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θυμός και η εχθρικότητα φαίνεται να κάνουν περισσότερο κακό στην καρδιά των ανδρών από ό, τι των γυναικών.

Πώς να ελέγχετε το θυμό σας

Το να αναγνωρίσετε ότι έχετε πρόβλημα όσον αφορά τη διαχείριση του θυμού σας είναι ένα πρώτο βήμα. Η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά το θέμα είναι τι μπορείτε να κάνετε τώρα;
Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε να κυριεύεστε από θυμό και τους καρδιακούς παλμούς σας να ανεβαίνουν, συνιστούν οι ειδικοί, δοκιμάστε να σκεφτείτε κάτι από τα παρακάτω:
* «Δεν μπορείτε να καταφέρετε τίποτα κατηγορώντας τους άλλους, ακόμη και αν αυτοί ευθύνονται εν μέρει για το πρόβλημά σας».
* «Θα σας απασχολεί αυτό το ζήτημα μετά από πέντε χρόνια; (ή ακόμη και μετά από πέντε μέρες ή μετά από πέντε ώρες;)»
* «Αν είστε ακόμα θυμωμένοι γι 'αυτό αύριο, θα ασχοληθείτε με αυτό τότε, προς το παρόν απλά ηρεμήστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: