Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Νέο φάρμακο για διαβήτη τύπου II

Άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ έλαβε ένα νέο φάρμακο που βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ παράλληλα μειώνει την όρεξη.
Πρόκειται για μία ορμόνη η οποία, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και όσα προβλέπει η άδεια του ΕΟΦ, χορηγείται με ένεση μία φορά την ημέρα και πάντα σε συνδυασμό άλλες, συγκεκριμένες, αντιδιαβητικές αγωγές.
Η λιραγλουτίδη, όπως ονομάζεται η ουσία, δρα διεγείροντας την παραγωγή ινσουλίνης μόνο όταν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Επιπλέον, όπως έχουν καταδείξει οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει σε περίπου 6.500 άτομα, βελτιώνει τη λειτουργικότητα των β-κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη και διασπούν το ζάχαρο από το αίμα.
«Τα στοιχεία για το διαβήτη στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά, καθώς τα τελευταία 4 χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των διαγνωσμένων με διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 16%. Το πλεονέκτημα της λιραγλουτίδης και κυρίως η μείωση του σωματικού βάρους, μάς δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε καλύτερα τον ασθενή μας και να προχωρήσουμε καλύτερα σε άλλους στόχους, όπως είναι η ρύθμιση της πίεσής του» εξηγεί ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, επιμελητής Α στην παθολογική-διαβητολογική κλινική του Γ.Ν. Νοσοκομείου Πειραιά «Άγ. Παντελεήμων».
Το φάρμακο, εκτός από την Ελλάδα, κυκλοφορεί ήδη στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.
Μάλιστα, η εταιρεία Novo Nordisk, υπεύθυνη για την κυκλοφορία του νέου φαρμάκου, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το φάρμακο και σε μορφή χαπιού και ξεκινά άμεσα δοκιμές σε 155 ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: