Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ικανοποίηση Παπανδρέου για την έκβαση της «μάχης του Νταβός»

Ως ένα πρώτο θετικό βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μηνύματα που έλαβε από τους συνομιλητές του.
Μιλώντας μετά τη λήξη των εργασιών του Φόρουμ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσει ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Επεσήμανε ότι στόχος ήταν να προστατευθεί ο μέσος Έλληνας "στον οποίο θέλουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί δεν πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που έκαναν άλλοι".

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, μια συγκυρία όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της Ελλάδας, δίνουμε μια σκληρή μάχη αυτές τις δύο μέρες, συνεχώς, ώστε να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την απόφασή μας. Απόφαση ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ανασυγκρότησης των θεσμών και βεβαίως ανασυγκρότησης και ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς, και πολιτικά, και βεβαίως και οικονομικά.
Και θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε, αλλά να δώσουμε και προοπτική σε κάθε ελληνική οικογένεια, γιατί δεν θέλουμε αυτή η κρίση να χτυπήσει τον μέσο Έλληνα και να πληρώσει ο πιο αδύναμος στη χώρα μας, για λάθη που έγιναν από άλλους. Και πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα πρώτο θετικό βήμα.

Τι προηγήθηκε

Η παρουσία της Ελλάδας στο Νταβός ξεκίνησε υπό τη σκιά των κερδοσκοπικών παιχνιδιών εις βάρος των ομολόγων του Δημοσίου και των δημοσιευμάτων και φημών περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας και επεξεργασίας σχεδίων "διάσωσης" από τις Βρυξέλλες.

Οι επαφές με τον Τύπο

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, ο Γ. Παπανδρέου παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων, μέσω των οποίων επιχείρησε να ανατρέψει το δυσμενές για την Ελλάδα κλίμα, με αποκορύφωμα τη συζήτησή του με 25 διευθυντές και στελέχη ξένων εφημερίδων. Τόνισε στους δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησε, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί την παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων της για τη διάσωση της οικονομίας της και εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα είναι αρωγός στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται.

Μαραθώνιο επαφών με εκπροσώπους των ΜΜΕ είχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι δηλώσεις στήριξης

Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε δηλώσεις στήριξης από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και τοποθέτησε στη σφαίρα του παραλόγου τα σενάρια εξόδου της χώρας από της Ευρωζώνη.
Από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπός του, Αμέλια Τόρες, χαρακτήρισε "μη ρεαλιστικό" το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ - Λουίς Θαπατέρο, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμερίστηκε την άποψη του Έλληνα ομολόγου του, ότι η Ελλάδα έχει γίνει στόχος κερδοσκόπων που θέλουν να πλήξουν το ευρώ.
"Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να διασφαλίσουμε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της", δήλωσε από την ελβετική πόλη η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γερμανική πειθαρχία

Πιστοί στο δόγμα της δημοσιονομικής αυστηρότητας εμφανίστηκαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι. Την Πέμπτη, σχολιάζοντας τα σενάρια διάσωσης της Ελλάδας, ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού επιτελείου, Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα, πρέπει να επωμιστεί της ευθύνες της. Ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμφώνησε με την άποψη του υπουργού και εκτίμησε ότι η παροχή βοηθείας στην Ελλάδα θα έβλαπτε την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: