Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αυξάνονται οι διαβητικοί ασθενείς στην Ελλάδα

Ένα νέο «όπλο» περιλαμβάνεται πλέον στη φαρμακευτική φαρέτρα των περίπου 800.000 διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία ορμόνη, που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, και η οποία βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Το σκεύασμα έλαβε άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) πριν από λίγες ημέρες –εκτός από την Ελλάδα κυκλοφορεί στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί στην χώρα μας οι διαγνωσμένοι με διαβήτη τύπου 2 ασθενείς κατά 16%. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ουσίας είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου του ασθενή, ώστε να προχωρήσουμε καλύτερα σε άλλους στόχους, όπως είναι π.χ. η ρύθμιση της πίεσής του» ανέφερε με αφορμή την κυκλοφορία του φαρμάκου ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, επιμελητής Α’ στην παθολογική-διαβητολογική κλινική του γενικού νοσοκομείου Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων». Όπως εξήγησε ο ειδικός, η λιραγλουτίδη, όπως ονομάζεται η δραστική ουσία που περιέχεται στο φάρμακο, δρα διεγείροντας την παραγωγή ινσουλίνης μόνο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά.
Στα οφέλη που αναμένεται να έχουν οι διαβητικοί ασθενείς από τη συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Τεντολούρης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, διαβητολόγος στο νοσοκομείο «Λαϊκό». «Από τα 246 εκ. ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη σε όλο τον κόσμο, περίπου τα 150 εκατ. δεν φτάνουν τους γλυκαιμικούς στόχους. Η θεραπεία που προσφέρει τώρα πλέον και η λιραγλουτίδη, μας οπλίζει με αισιοδοξία ότι μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ τη ζωή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, προλαμβάνοντας άλλες ασθένειες ή επιπλοκές του αρρύθμιστου διαβήτη», επισήμανε.
Το σκεύασμα χορηγείται σε ένεση μία φορά την ημέρα και μπορεί να συνδυάζεται με άλλη θεραπεία για τον διαβήτη. Ωστόσο, η φαρμακευτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το φάρμακο και σε μορφή χαπιού και ξεκινά άμεσα κλινικές δοκιμές σε 155 ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: