Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Οι κρυφές ζωές των παντρεμένων αντρών

Οι παντρεμένοι άντρες λένε μικρά ή μεγάλα ψέματα στις γυναίκες τους για το σεξ και την οικονομική τους κατάσταση, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, έξι στους 10 έχουν τουλάχιστον μία εξωσυζυγική σεξουαλική εμπειρία ή παράνομη σχέση.
Πολλά από τα ψέματα κρίνονται ως «αθώα» και θεωρούνται απαραίτητα από τους άντρες για να αποφύγουν γκρίνια και παντός είδους τιμωρία από τις συζύγους τους.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Times», με απόψεις παντρεμένων αντρών για το γάμο τους, πολλοί θεωρούν σημαντικότερο τον τρόπο που λένε ένα ψέμα στη γυναίκα τους και όχι το γεγονός ότι ψεύδονται.
«Το να λες όλη την αλήθεια στη γυναίκα σου δεν είναι ρεαλιστικό ούτε επιθυμητό», λέει ο Στιβ Γουίτσετ, ψυχολόγος και σύμβουλος γάμων. «Το ψέμα είναι η στρατηγική που έχουν εφεύρει οι άντρες για να αποφύγουν τον πόνο και την τιμωρία».
Η Σούζι Γκόντσον, ειδική σε θέματα σεξ, συμφωνεί μαζί του, και από την πλευρά των γυναικών: «Δε χρειάζεται να μοιράζεσαι τα πάντα σε ένα γάμο γιατί υπάρχουν κάποια θέματα, στα οποία άντρες και γυναίκες δε θα συμφωνήσουν ποτέ».
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται διάφορα ζητήματα, όπως είναι τα οικονομικά έξοδα, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ή το ιντερνετικό πορνό. «Τα ζευγάρια τα πάνε καλύτερα μεταξύ τους όταν κρατούν τα μυστικά τους».
Το πρώτο πράγμα που δε θα παραδεχτούν ποτέ οι άντρες στις γυναίκες τους είναι ότι ίσως έχουν μετανιώσει που παντρεύτηκαν.
Όχι ότι δε βλέπουν τα οφέλη από το γάμο τους. «Οι άντρες χρειάζονται το γάμο γιατί τους παρέχει ένα σύντροφο με τη συναισθηματική ευφυία που ξέρουν ότι λείπει από τους ίδιους», λέει ο Γουίτσετ.
«Όμως, θεωρούν την υπακοή και τη συνεχή μονογαμία ελαφρώς αφύσικη κατάσταση για έναν άντρα».
Ο 38χρονος Πίτερ συμφωνεί: «Οι περισσότεροι άντρες βλέπουν τις γυναίκες τους ως φιγούρα εξουσίας στην ζωή τους και πρέπει να επαναστατήσουν εναντίον της. Μερικές φορές, βγαίνω κρυφά έξω για να καπνίσω ένα τσιγάρο, μόνο και μόνο επειδή ξέρω πόσο πολύ το μισεί η γυναίκα μου».

Ψέματα για τα οικονομικά

Τα ψώνια και τα προσωπικά έξοδα είναι μία ακόμα κατηγορία όπου τα ψέματα ανθούν. Η οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικής σημασίας ζήτημα για τους περισσότερους άντρες, που δε θέλουν να φαίνονται «άχρηστοι» στα μάτια της γυναίκας τους.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αντρών που δε λένε ότι έχουν απολυθεί και συνεχίζουν να υποκρίνονται ότι πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους. Άλλοι πάλι, κρατούν χρήματα για προσωπικές τους απολαύσεις, όπως είναι ο τζόγος ή η αγορές καταναλωτικών αγαθών. «Δε λέω στη γυναίκα μου την αλήθεια για το πόσο κόστισε η νέα μας τηλεόραση, όπως αυτή δε μου λέει την αλήθεια για το πόσο πλήρωσε το καινούργιο της παλτό», λέει ο συγγραφέας Σαμ Χόλντεν.

Ψέματα για τη δουλειά

Πολλοί λένε ψέματα για να αποφύγουν τη φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού.
«Δεν μπορεί να μην έχει καταλάβει η γυναίκα μου ότι επίτηδες γυρίζω σπίτι από τη δουλειά πάντα την ώρα που έχει τελειώσει το μπάνιο των παιδιών και το μαγείρεμα. Αλλά δε λέει τίποτα. Το μόνο που μου απομένει εμένα να κάνω είναι να τους διαβάσω ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν», εξομολογείται ο Χόλντεν.
«Τα παιδιά μου τα λατρεύω όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Αλλά βαριέμαι φριχτά τη φροντίδα τους. Αν το συζητούσα με τη γυναίκα μου είναι σίγουρο ότι θα καυγαδίζαμε. Έτσι, δε λέει κανείς τίποτα και η σχέση μας δεν υποφέρει».

Ψέματα για το σεξ

Το σεξ είναι το θέμα που προκαλεί τα περισσότερα ψέματα από τους άντρες. Είτε πρόκειται για εξωσυζυγικές σχέσεις, σεξ της μιας βραδιάς, σεξουαλικές φαντασιώσεις ή ιντερνετικό πορνό, οι γυναίκες σπάνια μαθαίνουν την αλήθεια.
Σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον έξι στους 10 παντρεμένους άντρες είχαν μία παράνομη σχέση, έστω και για μία νύχτα. Οι άντρες θεωρούν ότι το σεξ είναι για αυτούς πολύ πιο σημαντικό από όσο για τις γυναίκες τους. Κι έτσι, δικαιολογούν στον εαυτό τους πιο εύκολα την απιστία.
Τις περιπέτειές τους, οι άντρες δεν τις εξομολογούνται ούτε στους φίλους τους, ειδικά όταν βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αν ακούσω από φίλο μου ότι έχει παράνομη σχέση, ακόμα κι αν έχω κι εγώ την ίδια περίοδο, αυτόματα χάνω κάθε σεβασμό απέναντί του», παραδέχεται ένας από τους συνεντευξιαζόμενους. «Για αυτό δεν το συζητώ ποτέ με τους φίλους μου».
«Οι άντρες είναι μονογαμικοί μόνο όταν φοβούνται ή όταν δεν έχουν την ευκαιρία να απιστήσουν», λέει ο σύμβουλος γάμου Στιβ Γουίτσετ.
Και οι περισσότεροι άντρες πιστεύουν στην ιδέα «ότι γίνεται μακριά από την πόλη σου ή στο εξωτερικό, είναι σα να μην έχει γίνει ποτέ».
Ψέματα λένε και για το πορνό στο Ίντερνετ, το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές ανάμεσα στους παντρεμένους. «Φαντάζομαι ότι η γυναίκα μου το ξέρει, αλλά δεν θα το της το’΄λεγα ποτέ ο ίδιος. Αυτό άλλωστε με κρατά μακριά από πραγματική απιστία», λέει ο Μπεν.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις σαν τον Μπάρι, που είναι ομοφυλόφιλος παντρεμένος με παιδιά. «Τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι φαντάζεστε. Πολλοί άντρες παραμένουν παντρεμένοι αποκλειστικά για κοινωνικούς λόγους και διατηρούν σχέση με άλλο άντρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: