Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου στο Συμβούλιο της Ευρώπης:«Θέλουμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε»

Με τη φράση «θέλουμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική κρίση και τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Πρόκειται για την πρώτη του ομιλία του Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού της Ελλάδας, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις στις οποίες απάντησε, μεταξύ αυτών και από τους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ) και Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Παγκοσμιοποίηση

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα παγκοσμιοποίησης και στο ρόλο της Ευρώπης, αλλά και την τύχη των μικρών χωρών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση,όπως τόνισε, έχει έργο μπροστά της, να εξανθρωπίσει, να εκδημοκρατήσει την παγκοσμιοποίηση την οποία παρομοίασε με την «Αγρια Δύση». Να γίνουμε, τόνισε, η ηθική δύναμη της παγκοσμιοποίησης.
Ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε την παρομοίωση περί «Αγριας Δύσης» με την παγκοσμιοποίηση, εξηγώντας ότι την εποχή της «Αγριας Δύσης» υπήρχαν μεν πολλοί πόροι, αλλά δεν υπήρχαν κανόνες και κράτος δικαίου, με αποτέλεσμα οι παράνομοι να γίνονται σερίφηδες. Κάτι ανάλογο,τόνισε, συμβαίνει και σήμερα που υπάρχουν πολλοί πόροι (τεχνογνωσία κλπ.) αλλά δεν υπάρχουν και σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κανόνες και κράτος δικαίου, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με δίκαιο τρόπο.
Γι΄αυτό, όπως τόνισε, οι δημοκρατικοί θεσμοί απειλούνται από τη συγκέντρωση εξουσίας, καταλαμβάνονται από τους ισχυρούς, παράλληλα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλούτου και ΜΜΕ σε λίγα χέρια, ενώ οι πολιτικοί εξαρτώνται, σε σημαντικό βαθμό, από οικονομικά συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης για να εκλέγονται.
Στο στόχαστρο αυτών των συμφερόντων, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, βρίσκονται κι άλλες εξουσίες, όπως οι δικαστικοί, αλλά και κρατικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία. Σε αυτό το πλαίσιο,ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα μικρά κράτη δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα και αισθάνονται ότι έχουν όλο και λιγότερη δύναμη για να καταφέρουν κάτι τέτοιο. Ετσι, όπως ανέφερε, υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, προκαλείται μεγάλη ηττοπάθεια και αναδεικνύονται λαϊκιστές ηγέτες, οι οποίοι υπόσχονται μαγικές λύσεις. Ταυτόχρονα, είπε, παρατηρείται άνοδος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που γίνονται εργαλεία εκμετάλλευσης στα χέρια επιτήδειων πολιτικών.
Αν όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν αντιμετωπιστούν, με ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου θα προκληθούν μαζικοί
ανταγωνισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι΄αυτό, πρόσθεσε, ή θα εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση ή θα γίνει συνώνυμη της βίας και της βαρβαρότητας.
Στην έλλειψη κανόνων και κράτους δικαίου, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε και τα προβλήματα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να πέφτει μεγάλο βάρος στους φτωχούς, στη μεσαία τάξη και στα αδύναμα κράτη.
Η απάντηση σ' αυτή την κατάσταση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο είναι στηριγμένο στη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την κοινή προσπάθεια και το κοινό όραμα, το οποίο, με τη σειρά του, έχει τις ρίζες του στο μοντέλο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Σήμερα, υποστήριξε ο κ. πρωθυπουργός, στον κόσμο που παγκοσμιοποιείται, χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι απειλές που υπάρχουν στον κόσμο κι οι οποίες απειλούν τον κοινωνικό ιστό των χωρών μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις περιφερειακές συγκρούσεις οι οποίες κατά το παρελθόν κατέστησαν δέσμιους τους λαούς και τόνισε την κρισιμότητα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την ΝΑ Ευρώπη.
Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να προωθηθούν λύσεις σε προβλήματα, όπως η Κύπρος, ο Καύκασος και η Γεωργία διότι απειλείται η ειρήνη. Τόνισε δε ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή εδώ και 35 χρόνια και οι δύο κοινότητες παραμένουν χωρισμένες.
Ακόμη τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις περιφερειακών συγκρούσεων οι μειονότητες σε διάφορες χώρες χρησιμοποιήθηκαν ως δούρειοι ίπποι για να
προωθηθούν αποσχιστικές τάσεις.

Ατζέντα 2014

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, θέματα για τα οποία, άλλωστε, δέχτηκε και ερώτηση από την Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά ακόμα το πρόβλημα αυτό δεν έχει λυθεί. Και πρόσθεσε ότι το διεθνές πλαίσιο είναι το καλύτερο για την λύση παρόμοιων προβλημάτων.
Σχετικά με την ερώτηση της κας Μπακογιάννη για το αν υπήρξε πρόοδος στις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι έχουν γραφτεί πολλά γι΄αυτά, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι ο χρόνος είναι ώριμος για να γίνει ένα βήμα μπροστά προκειμένου να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής, με σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις, πλαίσιο που συνιστά και την εθνική κόκκινη γραμμή.
Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι πρέπει και μέσω της ονομασίας να υπάρξει διαφοροποίηση κατά γεωγραφικό τρόπο, της Ελληνικής Μακεδονίας από εκείνη της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως τόνισε, πρόκειται για διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς.
Αν όλα αυτά συμβούν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά έχουν πρόθεση να βοηθήσουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία του θα έχει ανταπόκριση. Αναφορικά με την Ατζέντα 2014, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα δημιουργήσει μια δυναμική η οποία μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κόπωση από τη διεύρυνση.
Κι αυτό γιατί, όπως είπε, θα δημιουργηθεί μια εσωτερική μεταρρύθμιση ώστε να προχωρήσουν μπροστά οι χώρες, αλλά και να μπορέσουν να λυθούν προβλήματα, όπως αυτά του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ.
Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση βουλευτή από την ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, αλλά να λύσει τα προβλήματα.
Και πρόσθεσε ότι έχουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό μέσα από την Ατζέντα 2014.
Εστειλε μάλιστα μήνυμα στο λαό της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι έχουμε πολλά που ονειρευόμαστε και ζήτησε το θέμα της ονομασίας να μην είναι ένα θέμα που μας χωρίζει.
Είναι δύσκολο, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ μας, για να μπορέσει να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα και να υπάρξει η κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Ελληνοτουρκικά

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την Τουρκία, τόνισε ότι κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και των διεθνούς δικαίου από την γειτονική χώρα.
Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει κι η αναμενόμενη πρόοδος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και πρόσθεσε ότι στην επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν διατυπώνει την πρόταση μιας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα αυτό.
Ακόμη, ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή βίας στις διμερείς σχέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας προκλητική συμπεριφορά τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Πρόοδο ο κ. Παπανδρέου δεν διαπιστώνει ούτε στο Κυπριακό και επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν προχωρά παρά τις προσπάθειες που καταβαλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή, ο οποίος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου κατέχεται από αντιτουρκικά αισθήματα, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι πάντοτε υποστήριξε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι δεν έχει τίποτα κατά της Τουρκίας και του λαού της.
Απλά, τόνισε, επιθυμούμε να έχουμε καλύτερη σχέση, κοινό ευρωπαϊκό όραμα και καλύτερη προοπτική, αναφέροντας ως παράδειγμα το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο χωρών την περίοδο των καταστροφικών σεισμών του 1999.

Οικονομία

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποφύγει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της χώρας μας για την κακή κατάσταση της οικονομίας, η οποία προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες και πελατειακές σχέσεις.
Πρέπει, τόνισε, να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε. Και αυτό, όπως είπε, είναι δέσμευση. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ως αδύναμος κρίκος για άλλους λόγους, αναφέροντας ότι ουσιαστικά στόχος δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς από την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ.
Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέδωσε την πραγματοποίηση διαδηλώσεων και απεργιών στην οικονομική κρίση, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις της νέας γενιάς, η οποία βλέπει να μην υπάρχει προοπτική και ουσιαστικά να μην υπάρχει ελπίδα.

Μεταναστευτικό

Σχετικά με το θέμα της μετανάτευσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναμορφώνει τη νομοθεσία της και ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο που προωθείται για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στηνΕλλάδα.
Για την Ελλάδα το θέμα αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει υψηλή προτεραιότητα καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή που δέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών, λόγω των εκτεταμένων της ακτών και των χιλιάδων νησιών, που δίνουν τη δυνατότητα σε λαθρέμπορους από την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες να μεταφέρουν μετανάστες στην Ελλάδα.
Μεταρρυθμίζουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τις πρακτικές μας για να κινούμαστε σωστά στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μπορούν όσοι από τους μετανάστες χρειάζονται άσυλο να το βρουν.
Παράλληλα επισήμανε και την έλλειψη διμερών συμφωνιών και τη ν ανάγκη δημιουργηθούν αυτές που θα αφορούν στον επαναπατρισμό των μεταναστών.
Επίσης τόνισε ότι χρειάζονται παράλληλα και αναπτυξιακές πολιτικές προς τις τρίτες χώρες, ώστε να δημιουργηθεί εκεί η ανάπτυξη και να μην μεταναστεύουν οι πολίτες.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει το κράτος δικαίου αλλά και τα σύνορά της, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από Πολωνό βουλευτή για το θέμα της διατήρησης ή της απομάκρυνσης κάποιων θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. σχολικές αίθουσες.
Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί διαμάχες, αλλά επί του παρόντος στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί κάποια στιγμή καθώς, όπως είπε, οι κοινωνικές γίνονται πολυεθνικές.
Είναι ένα θέμα, πρόσθεσε, ισορροπίας μεταξύ του σεβασμού στις παραδόσεις και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να το λύσουμε.
Νωρίτερα πραγματοποίησε συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν η οικονομική κρίση, το Κυπριακό, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.
Επίσης κάλεσε και προφορικά τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο.
Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε, ότι η Ελλάδα θα είναι "πρωταθλήτρια" αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Είναι ένα θέμα, προσέθεσε, ισορροπίας μεταξύ του σεβασμού στις παραδόσεις και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να το λύσουμε, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: