Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ζίμενς και Βατοπέδι κυνηγούν τον πρώην πρωθυπουργό

Σε βαρίδι για τη ΝΔ εξελίσσεται ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής λόγω των δύσοσμων υποθέσεων του παρελθόντος που έρχονται ξανά στην επιφάνεια με την επιστολή του στον Μιχάλη Χριστοφοράκο και την πολιτική του ευθύνη στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Η Ρηγίλλης σιωπά και τηρεί στάση αναμονής αφήνοντας τον πρώην πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις. Η σιωπή της Ρηγίλλης όμως ερμηνεύεται ως άρνησή της να δεχθεί τις αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού και να του προσφέρει στήριξη. Κομματικοί παράγοντες λένε ότι «δεν πιστεύουμε να είναι ανακατεμένος ο Καραμανλής σε αυτή την υπόθεση ούτε ότι θα υπάρξει κάτι άλλο». Στην ουσία όμως αφήνουν να φανεί ο φόβος μήπως το πρώτο έγγραφο ακολουθήσουν κι άλλα αφού κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς υπήρχε στο αρχείο Χριστοφοράκου και τι έχει συμπεριληφθεί στην δικογραφία και έχει δοθεί στην δημοσιότητα ή έχει κρατηθεί στην σκιά. Σε κάθε περίπτωση το απλό συμπέρασμα είναι ότι υπήρχε πολιτική σχέση του κ. Χριστοφοράκου με τη ΝΔ την εποχή εκείνη και αυτό δημιουργεί υπόνοιες για χρηματοδότηση από τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς. Ο κ. Χριστοφοράκος στο παρελθόν είχε πει ότι είχε δώσει χρήματα στον κ. Τσουκάτο για το ΠΑΣΟΚ και στον μακαρίτη Γιάννη Βαρθολομαίο που είναι τώρα μακαρίτης για τη ΝΔ.
Οι άνθρωποι του κ. Καραμανλή με διαρροές τους στα Μέσα Ενημέρωσης αρχικά είπαν ότι η επιστολή προς τον κ. Χριστοφοράκο που δημοσιοποίησε η «Ελευθεροτυπία» και με την οποία ο κ. Καραμανλής ευχαριστεί τον τότε ισχυρό άνδρα της Ζίμενς για την υποστήριξή του στη ΝΔ είναι μία τυποποιημένη επιστολή από τις χιλιάδες που εστάλησαν μετά τη νίκη στις εκλογές του 2004. Στην συνέχεια επανήλθαν και είπαν ότι «για το θέμα έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις» παραπέμποντας στις παλαιές δηλώσεις Καραμανλή και Ζαγορίτη ότι ούτε ένα ευρώ από τα μαύρα κονδύλια της Ζίμενς δεν έχει εισρεύσει στα ταμεία του κόμματος. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ιδιόγραφη επιστολή στον κ. Χριστοφοράκο είναι μία από τις χιλιάδες τυποποιημένες επιστολές γιατί δεν δίνουν στην δημοσιότητα μερικές από αυτές προς ανώνυμους υποστηρικτές της ΝΔ. Στο παρασκήνιο διακινείται ότι ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται δυσαρεστημένος από την σιωπή της νέας ηγεσίας του κόμματος και πιέζει να υπάρξει επίσημη δήλωση στήριξης. Από την Ρηγίλλης περιορίζονται να λένε ότι τα γραφεία των δύο πολιτικών επικοινώνησαν και συμφωνήθηκε να δοθούν οι απαντήσεις από το γραφείο του κ. Καραμανλή.
Η υπόθεση έρχεται στην επικαιρότητα την ώρα που στην Βουλή συζητείται η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ζίμενς και ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαφθορά.
Ο χειρισμός του θέματος διχάζει και τους βουλευτές της ΝΔ. Ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι «αν και δεν πιστεύει ότι ο κ. Καραμανλής χρηματίστηκε ωστόσο πρέπει να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε ότι χρειάζονται εξηγήσεις ενώ ο κ. Γιώργος Κασαπίδης είπε ότι διαφαίνεται μία ειδική σχέση της ΝΔ με τον κ. Χριστοφοράκο εκείνη την εποχή. Από την άλλη ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αφού είπε στην Βουλή ότι ο κ. Καραμανλής είναι μεγάλος ηγέτης πρόσθεσε ότι τα της επιστολής είναι ασημαντότητες και κατέληξε ότι η ΝΔ αν χρειαστεί ξέρει να τιμά την ιστορία και τους ηγέτες της αλλά δεν θα χρειαστεί.
Τα πράγματα για τον κ. Καραμανλή γίνονται πιο δύσκολα καθώς αρχίζει τις εργασίες της και η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου που θα φέρει στην επιφάνεια την προσωπική του πολιτική ευθύνη για την υπόθεση.
Η Ρηγίλλης πάλι που παρατηρεί προς το παρόν βλέπει ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο κ. Καραμανλής παύει να αποτελεί δυνάμει πονοκέφαλο για το μέλλον από την άλλη όμως η απαξίωσή του έχει πολιτικό κόστος συνολικά για τη ΝΔ. Ορισμένοι πάντως υποστηρίζουν ότι καθώς ο κ. Σαμαράς δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή σε αυτές τις υποθέσεις είναι ευκαιρία να διαρρήξει τις σχέσεις με το αμαρτωλό παρελθόν της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: