Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή : Επιχείρηση απαγωγής ορφανών

Δέκα Αμερικανούς υπηκόους, πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες και δύο Αϊτινούς συνέλαβε το Σάββατο (30/01) η Αστυνομία στην Αϊτή, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να βγάλουν παράνομα από τη χώρα, 31 παιδιά, ηλικίας από 2 μηνών έως 12 ετών.Της ομάδας ηγείτο μία γυναίκα, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Διασποράς της Αϊτής, είπε σε δικαστή στο αρχηγείο της Αστυνομίας : «Η ιδέα ήταν να πάμε κάπου τα παιδιά, όπου θα είχαν φροντίδα, τρόφιμα και ρουχισμό».
Η ίδια υποστήριξε ακόμη πως πρόσφατα αγόρασε μία έκταση σε παράκτια πόλη της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου σχεδίαζε να κτίσει ορφανοτροφείο για τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου και πως εντωμεταξύ, επρόκειτο να στεγάσει τα παιδιά σε ξενοδοχείο στη βόρεια ακτή.
Εκ μέρους της αϊτινής κυβέρνησης, ο υπουργός Διασποράς δήλωσε ότι μόνο το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων έχει την εξουσία να επιτρέπει την έξοδο ανηλίκων από τη χώρα.
"Πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν σχετικά με τις προθέσεις των υπόπτων, έχουμε να κάνουμε με μια παραβίαση του νόμου της Αϊτής", σημείωσε και τόνισε :
"Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς στην Αϊτή είναι ότι ένα παιδί χρειάζεται να έχει εκδοθεί άδεια από το υπουργείο μας για να βγει από τη χώρα".
Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό ορφανοτροφείο στο Κρουά ντε Μπουκέ, λίγο έξω από το Πορτ-ο-Πρενς.
Μετά το σεισμό, που άφησε αδιευκρίνιστο αριθμό παιδιών ορφανά, έχουν υπάρξει καταγγελίες για παράνομη μεταφορά ανηλίκων έξω από τη χώρα. Αξιωματούχοι της UNICEF στο Πορτ-ο-Πρενς και στη Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο παιδιών, αυξάνοντας το επίπεδο της επαγρύπνησης στα έγγεια σύνορα αλλά και στο αεροδρόμιο.
Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων είπε ότι στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται και δυο ιερείς, ένας στην Αϊτή και ένας στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. "Πρόκειται για απαγωγή, όχι για υιοθεσία", τόνισε.


Θύματα του σεισμού της Αϊτής που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση δεν μεταφέρονται πλέον από τον αμερικανικό στρατό για θεραπεία στις ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι μερικοί από τους ανθρώπους αυτούς θα πεθάνουν εξαιτίας μιας διένεξης για το πού θα νοσηλευθούν και ποιος θα πληρώσει το κόστος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο (30/01) ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για να ξαναρχίσουν οι ΗΠΑ τη μεταφορά τραυματιών, που σταμάτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ζητάει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μοιραστεί το κόστος της περίθαλψης ανθρώπων που τραυματίσθηκαν σοβαρά από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου και χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη σε αμερικανικά νοσοκομεία.
Ο κυβερνήτης ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει μερικούς ασθενείς σε άλλες Πολιτείες και να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα πληρωθούν για την περίθαλψη.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί στις ΗΠΑ για θεραπεία, οι περισσότεροι από τους οποίους σε νοσοκομεία της Φλόριντας, όμως στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ματαίωσαν τις πτήσεις την Τετάρτη επειδή δεν ήξεραν πλέον πού να τους πάνε.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι "αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε επειδή αρχίσαμε να μην έχουμε χώρο" και ότι δεν υπήρξε πολιτική απόφαση να διακοπούν οι πτήσεις απομάκρυνσης των τραυματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: